09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

KMarKort

'Ruitermajoor' onder indruk terug van Wereldspelen

Majoor Bart Maandag kwam, zag en keerde onder de indruk terug uit China. 2 weken lang was hij op de Militaire Wereldspelen in de Chinese stad Wuhan teammanager van de Nederlandse ruiterploeg en elke dag weer keek hij zijn ogen uit. “Dit is één van de mooiste ervaring uit mijn sportloopbaan.”

Maandag, in het dagelijks leven commandant van de Bereden Brigade Koninklijke Marechaussee, bewaart vooral bijzondere herinneringen aan de even wervelende als kleurrijke openingsceremonie. Zelfs de Chinese president Xi Jinping gaf acte de présence. Onder de indruk was Maandag ook van het leven in het (supermoderne) atletendorp. “Je praat met mensen uit allerlei landen over onderwerpen als politiek en sport. Heel bijzonder om mee te maken.” 

De majoor zou de volgende editie van de Wereldspelen graag weer van de partij zijn. “Dolgraag zelfs, alleen ga ik in februari 2020 met Functioneel Leeftijdsontslag... Ik draag deze Spelen voor eens en voor altijd in mijn 'knip' mee. Ik had nooit gedacht dat het evenement zo groots zou zijn, zo professioneel georganiseerd en dat er zoveel Olympische atleten zouden meedoen.”

Prima geweerd
De militaire ruiterploeg bestond naast Maandag uit de ruiters korporaal-1 Gert van den Hof (reservist), wachtmeester-1 Daphne Mol (Marechaussee) en huzaar-1 Sander Naber. Trainer-coach was huzaar-1 Camiel van Ulden. Volgens Maandag weerden ze zich prima tussen de vele wereldtoppers. Van den Hof bijvoorbeeld noteerde 1 keer 0 fouten. Helaas was hij net niet snel genoeg, waardoor hij geen medaille pakte. Een ander werd in het individuele klassement 7e van de 52 ruiters, ook helemaal oké, vindt Maandag. In het landenklassement reikte Oranje tot een in de ogen van Maandag uitstekende 9e plek. “In de entourage van een belangrijk evenement als de Militaire Wereldspelen presteert onze ploeg goed.“

KMar begeleidt Amerikanen door Nederland

Marechaussees hebben halverwege oktober Amerikaanse militaire colonnes begeleid over de Nederlandse wegen. In totaal trokken zo'n 5.200 militairen, 85 Abrams-tanks en 80 Blackhawk-, Apache- en Chinook-helikopters, honderden andere voertuigen en bijna 1.000 containers door ons land. De landelijke motorpoule van de KMar begeleidde gedurende 3 dagen meerdere ritten van Vlissingen en Rotterdam naar Duitsland. 

De ene Amerikaanse legereenheid kwam oefenen in Europa, de andere vertrok. Amerikanen brengen regelmatig materieel en mensen van en naar Europa en om dat in goede banen te leiden helpt de Nederlandse krijgsmacht daarbij. Het transport hoort bij de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa, die volgens Defensie het afgelopen jaar is vergroot vanwege de toenemende geopolitieke spanningen met Rusland. 

Nederland vormt voor de NAVO een belangrijk logistiek knooppunt voor militaire versterkingen. Dit betekent dat Nederland moet zorgen voor een soepele doorstroom van materieel en troepen, logistieke ondersteuning en transport. 

De Amerikaanse militairen en het materieel werden over de weg, per trein en via binnenvaartschepen vervoerd. Personeel van de landmacht en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie beveiligden onder meer de haventerreinen in Rotterdam en Vlissingen. Daarnaast leverde Defensie brandstof en vervoerde een deel van het Amerikaanse materieel met vrachtwagens. (Foto: sergeant Kyle Larsen)

TEV-dagen zeer geslaagd

Halverwege oktober werden de TEV-dagen gehouden op het Nationaal Trainingscentrum CBRN (Chemisch, Biologisch, Radiologisch, Nucleair) van het Defensie CBRN Centrum. Dit gebeurde in samenwerking met de Nationale Politie en de Koninklijke Marechaussee.

Het doel van de dagen was om Teamleiders Explosieven Veiligheid (TEV) bij elkaar te brengen om ervaringen uit te wisselen en dieper in te gaan op hun vak. Daarbij waren explosievenexperts van onder andere politie, KMar en EODD aanwezig.

Knallende start 
Commandant DCBRNC, luitenant-kolonel Douglas Broman, opende de TEV-dagen letterlijk met een knal. In een nagebouwde metrostation werd namelijk een thunderflash afgestoken, waarna de bezoekers een korte demo kregen over de trainingsmogelijkheden bij het NTC middels een scenario van een chemische bomaanslag. 

Verder konden de deelnemers onder meer kennismaken met de werkwijze en uitrusting van de CBRN Response-eenheid. Deze eenheid staat 24/7 klaar om binnen 5 minuten te verplaatsen naar een plek in Nederland waar een CBRN(e)-dreiging geconstateerd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een poederbrief.

Brochure ‘Een halve eeuw vrouwen bij de KMar’ uitgereikt

Deze maand ontvingen alle medewerkers van de Marechaussee de brochure 'Een halve eeuw vrouwen bij de KMar'. Aan de hand van portretten wordt een verrassend inkijkje gegeven in het reilen en zeilen van vrouwen bij de KMar. Daarmee sluit de overleggroep Diversiteit & Inclusiviteit aan op het thema ‘75 jaar vrouwen bij Defensie’. 

In 2019 is het 75 jaar geleden dat de eerste vrouwen bij de Nederlandse krijgsmacht kwamen werken. Dat begon in 1944 met het Vrouwenkorps KNIL, in datzelfde jaar gevolgd door het Vrouwen Hulpkorps en de Marine Vrouwenafdeling (Marva). Dat is de reden dat het ministerie van Defensie dit jaar extra aandacht besteedt aan de positie van vrouwen. 

Bij de KMar duurde het nog tot de jaren 60 voordat vrouwen in ondersteunende (burger)functies werden aangenomen. De eerste vrouwelijke marechaussees kwamen in september 1979 in opleiding op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. Zij waren de pioniers voor de 1.400 militaire en burgervrouwen die nu bij ons werken. 

Hoe zij pionierden, lees je in de brochure ‘Een halve eeuw vrouwen bij de KMar’. Iedere KMar-collega krijgt deze thuis toegestuurd. In de brochure staan verrassende, humorvolle en serieuze verhalen van 18 vrouwen, die nog in dienst zijn of inmiddels de dienst hebben verlaten.