Algiers, Algerije

“Op 15 juli ben ik als reservist begonnen aan mijn functie als liaison officier in Algerije. Dat maakt mij 1 van de 16 KMar-liaisons, die verspreid over de hele wereld vooruitgeschoven posten vormen voor de Marechaussee. De komende 2 jaar is de Nederlandse ambassade in Algiers mijn uitvalsbasis. Mijn taak is om trends en ontwikkelingen die in deze regio spelen en van invloed kunnen zijn op Nederland, in de gaten te houden en hierover te rapporteren. Daarnaast bouw ik hier een netwerk op met relevante (lokale) partners. Naast Algerije ben ik ook geaccrediteerd voor Senegal, Niger en Mali.

Een foto van mijn eerste bezoek aan Algiers (l). Het duurde even voordat de Douane mijn uniform vrijgaf. Maar het is gelukt.

De thema’s waar ik me mee bezig houd zijn migratie en contraterrorisme. 2 interessante en relevante thema’s die ook vaak met elkaar te maken hebben: terroristische groeperingen kunnen geld verdienen door (tegen enorme prijzen) mensen te smokkelen, of gebruik maken van smokkelroutes om zo zelf ongezien te reizen. Ik praat veel met de hier aanwezige (EU-)partners over deze onderwerpen. Mijn focus ligt de komende tijd op de samenwerking met de Algerijnse autoriteiten, de politie en de gendarmerie. Een uniform schijnt hier deuren te open. Dus op de ambassade zijn ze blij dat ik er ben.

Een grote tegenstelling: Links de viering van het 57e jubileum van de DSGN (Nationale Politie). Rechts het offerfeest in de straten van Algiers.

Het is momenteel wat onrustig in Algerije: 2 twee keer per week demonstreert de zogenoemde Hirak-beweging tegen het huidige politieke bestel. De positie van de vorige president bleek onhoudbaar, en het land wordt nu de facto geleid door de commandant der strijdkrachten. Deze heeft begin september nieuwe verkiezingen aangekondigd, maar daar zijn veel mensen het niet mee eens: ze vinden het te vroeg, zijn er nog niet klaar voor. De politieke situatie en de hoge werkloosheid werken migratie in de hand. Ook social media spelen een rol: Algerijnen zien beelden uit Europa en denken dat het daar beter is. In een onlangs gehouden poll onder de bevolking gaf een aanzienlijk deel aan soms te overwegen om het land te verlaten.

Wat opvalt is de overdaad aan TL-buizen in restaurants. Ik heb me laten vertellen dat licht hier ‘zegen’ en ‘rijkdom’ betekent. Hoe lichter hoe beter.

Algerije heeft mij positief verrast. Het is erg authentiek en heeft veel te bieden. Het is het grootste land van Afrika, heeft een mediterrane kuststrook, bergachtige regio’s en een groot woestijngebied. Toch is er nauwelijks sprake van toerisme. Je merkt dat Algerijnen niet gewend zijn aan buitenlanders, maar ze zijn ontzettend gastvrij. Ik heb al heel veel leuke mensen ontmoet. Als vrouw voel ik me hier veilig. O ja, ik heb net mijn eerste voedselvergiftiging achter de rug, genieten ;-). Verder gaat alles prima en heb ik erg zin in de komende 2 jaar!”

Iedereen heeft hier z’n eigen auto dus je staat altijd in de file. Omdat ik nog geen auto heb ben ik afhankelijk van taxi’s die vaak lang op zich laten wachten.

Kapitein-reservist Lidy-Anne
Liaison officier Algerije (Niger, Senegal en Mali)