05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

Een dagje KMarren met...

Marechaussee-4 Sam, student Wachtmeesteropleiding

Dat hij bij Defensie wilde gaan werken was voor de 19-jarige Sam al op jonge leeftijd duidelijk. Avontuurlijk ingesteld en naar eigen zeggen niet geschikt voor een kantoorbaan, volgde hij de 2,5 jaar durende VeVa-opleiding. Hij liep stages bij het Korps Mariniers en bij de pantserinfanterie van de landmacht, maar uiteindelijk koos hij na het bijwonen van een voorlichtingsbijeenkomst toch voor de Koninklijke Marechaussee.

Sam rondde zijn vooropleiding af en startte een half jaar later op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn aan de opleiding tot wachtmeester. Tot zijn grote tevredenheid. “Ik ben erg blij met de keuze die ik heb gemaakt. Ik vermaak me prima. Laatst werden we ’s nachts gewekt en moesten we ons binnen 5 minuten aankleden. Ik heb dan echt een glimlach op mijn gezicht”, vertelt hij enthousiast.

De 6e week van de opleiding is inmiddels aangebroken. Voor Sam en zijn medestudenten van lichting 19-08 staat bivak 1 van de 3 op het programma, een lesbivak. Hij ziet er niet tegenop. “Door mijn vooropleiding ben ik al bekend met het groene deel, de algemene militaire basisvaardigheden.” Kijkt hij uit naar het moment dat hij aan het ‘onbekende’ blauwe deel van de opleiding mag beginnen? “100%. Ik kan niet wachten tot ik mijn blauwe baret ontvang en na al die tijd eindelijk die veldpet af kan doen.”

Benieuwd hoe het Sam verging tijdens het dagprogramma van de 2e bivakdag? Bekijk de clip.

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl.

Tekst: Robert den Hartog | Video: sergeant-majoor Jord Verheij | Montage: Werner Prost