08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

KMarKort

Muzikaal KMar-optreden op Haagse Plein

Muziek als relatiemiddel. Koning Willem 1 zag dat al zitten. Hij nam orkesten mee op zijn buitenlandse reizen en er werden onder meer optredens gegeven in het Haagse bos voor een goede relatie met de bevolking. Die traditie wordt nu herhaald met een serie Plein lunchconcerten op het Plein in Den Haag. 

Deze maand was het aan het Orkest Koninklijke Marechaussee om ‘de bevolking’ een muzikaal optreden te geven. De Marinierskapel trapte in mei de serie af samen met de Duitse Marinierskapel uit Kiel. De komende maand staat er nog een optreden van het Orkest Koninklijke Luchtmacht gepland.  

Marechausseemuseum is vernieuwd  

Het Marechausseemuseum in Buren, 1 van de 4 defensiemusea van Nederland, is bezig met een vernieuwingsslag. Vanaf 29 juni zijn 2 nieuwe tentoonstellingen 'Ik beloof trouw' en 'Dossier Oss' te bezoeken. Ook is er een forensisch lab voor kinderen ontwikkeld. Om te vieren dat fase 1 is afgerond, is het museum aankomend weekend gratis te bezoeken.

In de tuin van het museum zijn diverse workshops te volgen onder het thema: “Verleg je grenzen”. Bezoekers komen meer te weten over het werk van de hedendaagse Marechaussee. Een hondengeleider geeft ieder uur demonstraties met haar migratiehond. In het nieuwe M-lab leren kinderen sporen te onderzoeken en feiten te combineren tot een sluitend verhaal. Marechaussees in opleiding zijn aanwezig om het publiek de fijne kneepjes van de hindernisbaan bij te brengen.

Meer over de activiteiten kijk op: https://www.marechausseemuseum.nl/nl/plan-bezoek/agenda/

Rugbyteam pakt goud

Het rugbyteam van de Koninklijke Marechaussee heeft de eerste plaats in hun poule gepakt tijdens het Open Militair Kampioenschap - alias de Warriors Cup - in Amersfoort.

Het 10-tal van aanvoerder majoor Maurice Stahlecker rekende in een zinderende finale om de Plate af met de ploeg van de Duitse politie. “We hebben niet heel veel samen kunnen trainen, maar waren duidelijk fitter dan de teams in onze poule”, constateerde center marechaussee-2 Dennis Brouwer.

Foto: Johan Bouman

Speciale scenariofilms voor HRB en BE

Vanaf deze zomer krijgen KMar-collega’s bij de Hoog Risicobeveiligingspelotons (HRB) en Bewakingseenheid (BE) tijdens hun trainingen speciale scenariofilms te zien. Centraal staat hierin de vraag: hoe ziet geïntegreerd optreden eruit?

Bij een concrete terroristische dreiging is het aan de HRB, de BE en de Nationale Politie om bewakings- en beveiligingstaken uit te voeren op objecten waar een (vervolg)aanslag kan plaatsvinden. Defensie kan de KMar en politie versterken en heeft voor deze taak dagelijks meerdere pelotons klaarstaan met een korte notice to move. Gezamenlijk oefenen en trainen vraagt tijd en capaciteit. Daarom zijn scenariofilms ontwikkeld waarin te zien is hoe de KMar en de politie in zo’n situatie samenwerken met militairen. 

Er zijn 4 scenario’s opgenomen die een situatie laten zien in het laagste tot het hoogste geweldspectrum. Denk hierbij aan een opdringerige journalist die een militair op camera vastlegt tot aan een indringer die een bomgordel draagt. De video’s dienen als onderwijsleermiddel, die ondersteunend zijn aan een onderwijsleergesprek voor instructeurs van het OTCKMar, de Politieacademie en Defensie.

Lieuwe Vaas-monument terug op bakermat

Het Lieuwe Vaas-monument is na bijna 30 jaar terug in Apeldoorn. Begin deze maand werd het monument op de Koning Willem III-kazerne (her)onthuld.

Het monument is een eerbetoon aan het moedige optreden van wachtcommandant sergeant-majoor Lieuwe Vaas. In 1929 kwam hij om het leven toen Venezolaanse rebellen de aanval openden op het Waterfort in Willemstad. Hier zetelde het hoofdbureau van de politie, waar Vaas is geplaatst. Ook op het opleidingscentrum van het Korps Politietroepen op de Koning Willem III-kazerne in Nieuwersluis kenden velen Lieuwe Vaas. Als instructeur leidde hij daar tot een jaar eerder jongemannen op tot militaire politieagenten.

In 1930 werd het voorplein van de kazerne in Nieuwersluis het monument de eerste keer onthuld. In 1960 verhuisde het naar de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. Daar bleef het 20 jaar staan. Het monument werd toen verplaatst naar het Marechausseemuseum in Buren en eind vorig jaar werd het weer ‘naar huis’ gebracht: de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. 

Kinderen maken kennis met KMar

Rond de 40 kinderen, dat net in Nederland is, maakten deze maand kennis met het KMar-eskadron op de Koninklijke Militaire Academie (KMA). De kinderen zijn nieuwkomers en nog niet lang in ons land. Elk jaar organiseert het KMar-eskadron een maatschappelijke dag om ‘iets terug te doen' voor Breda. 

Dit jaar werden kinderen uitgenodigd voor een leuke, maar ook actieve dag. Zo werd er gesport, met de focus op samenwerken en vertrouwen hebben in elkaar. Ze trotseerden de klimwand om grenzen te verleggen en ontdekten de KMA in de vorm van een speurtocht. 1 van de organisatoren, marechaussee der 2e klasse Martinovic: “Op deze dag willen wij als krijgsmacht en Marechaussee onze maatschappelijke betrokkenheid laten zien. En deze kinderen laten zien hoe normaal het kan zijn om mensen tegen te komen in een uniform. Sommigen hebben hier vervelende ervaringen mee gehad in hun geboorteland.” 

Passagiersinformatie-eenheid Nederland operationeel

Op 18 juni trad de PNR-wet in werking. Met de inwerkingtreding van deze wet, is ook de Passagiersinformatie-eenheid Nederland (Pi-NL) opgericht. Deze is als zelfstandige organisatie ondergebracht bij de KMar en valt onder het gezag van de minister van Justitie en Veiligheid.

Luchtvaartmaatschappijen zijn vanaf 18 juni verplicht om Passenger Name Record (PNR)-gegevens van alle vluchten die in Nederland aankomen of uit Nederland vertrekken te verstrekken aan de Pi-NL. Hiermee komt meer zicht op reisbewegingen. PNR-gegevens zijn reserverings- en check-in-gegevens die luchtvaartmaatschappijen vastleggen van iedere passagier die een vlucht boekt. Passagiersgegevens kunnen essentiële informatie bevatten voor het voorkomen, opsporen, onderzoeken en vervolgen van terroristische misdrijven en ernstige criminaliteit. Deze gegevens worden door de Pi-NL verwerkt en geanalyseerd. De Pi-NL kan PNR-gegevens verstrekken aan daarvoor in de wet aangewezen bevoegde instanties om nader onderzoek te verrichten ter bestrijding van criminele en/of terroristische activiteiten.

De PNR-wet – die officieel de Wet gebruik van passagiersgegevens voor de bestrijding van terroristische en ernstige misdrijven wordt genoemd – komt voort uit een Europese PNR-richtlijn. Deze richtlijn verplicht Nederland en de andere Europese lidstaten om een passagiersinformatie-eenheid in te richten. Er zijn nog vacatures bij de Passagiersinformatie-eenheid Nederland. De functies staan in de (interne) vacaturebank. Mail voor meer informatie naar Pi-NL@mindef.nl

Opening OPSCENT-gebouw

Deze maand heeft CKMar luitenant generaal Harry van den Brink het nieuwe OPSCENT-gebouw op Camp New Amsterdam officieel geopend. Dat deed hij door het onthullen van een plaquette. Met de oplevering van het pand sluiten we fase 1 af van het nieuwbouwtraject voor het Landelijk Tactisch Commando (LTC). Hierna start de vervolgfase voor nieuwbouw naast het OPSCENT-gebouw.

De behoefte aan een operationeel centrum werd duidelijk na de start van het informatiegestuurd optreden ruim 4 jaar geleden en de oprichting van het LTC. Een centrum dat landelijk informatie verzamelt, analyseert en gebruikt om de mensen in te zetten, daar waar zij nodig zijn. Vanuit dit gebouw kan het LTC de operatie centraal aansturen en daarmee informatiegestuurd optreden.
Er komen gebruikers van verschillende KMar-onderdelen in het pand. De CHOPS'en zijn er inmiddels al gehuisvest. In juli verhuizen de medewerkers van Targeting Center Borders. En op termijn volgen medewerkers van Pi-NL en van het OPSCENT op de Koningin Máximakazerne. Eind eerste kwartaal van 2020 zijn de verhuizingen achter de rug.