05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

Een dagje KMarren met...

Adjudant Claimon, Officier van Dienst Politie Schiphol

Het gesprek valt even stil. Geconcentreerd luistert tweede teamleider adjudant Claimon naar de conversatie die in zijn oor wordt gevoerd. Het ‘oortje’ is zijn life line naar de mannen en vrouwen van de brigade Politie en Beveiliging (P&B) op Schiphol. “O, het is al opgelost”, zegt hij na een paar seconden. “Het uitluisteren van de portofoon, is eigenlijk wat ik de hele dag doe”, merkt de Officier van Dienst Politie bescheiden op.

Op het moment dat er op Schiphol een groot incident of calamiteit is met een politiecomponent, komt Claimon in actie. “Ik hanteer zelf de regel dat als er meer dan 2 koppels naar een incident gaan er leidinggegeven moet worden. Die taak neem ik dan voor mijn rekening. Ik ga ter plaatse, heb contact met andere hulpdiensten, coördineer de werkwijze en neem beslissingen. Ik moet 5 stappen vooruit denken. Alles om het voorval zo snel mogelijk te bestrijden.” 

Niet saai
En op Schiphol gebeurt genoeg. Een aanrijding, een overlijden, een reanimatie, een onbeheerde tas of geweld aan boord van een vliegtuig, passeren dikwijls de revue. En dagelijks houden de collega’s van P&B wel een persoon aan. Bij de afhandeling van arrestaties is voor Claimon ook een rol weggelegd als Hulpofficier van Justitie. “Ik wijs een verdachte op zijn rechten, toets de aanhouding en doe de voorgeleiding.”

Energie
“Voor mij is er geen leukere functie in de rang van adjudant”, concludeert Claimon. “Het is een zware en spannende functie, waarin je soms veel voor je kiezen krijgt. Je ziet ook genoeg leed. Maar ik krijg van deze functie echt energie. Het werk is afwisselend. Ik heb leuke collega’s en enorm veel verantwoordelijkheid.Soms zijn mijn beslissingen eenvoudig, bijvoorbeeld een afzetting plaatsen, maar het kan ook economische gevolgen hebben als je besluit een rijstrook, vertrekhal of treintunnel af te sluiten of te ontruimen.”

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl.

Tekst en productie: Robert den Hartog    |   Video: sergeant-majoor Robbert Harteveld     |   Montage: Karel Polack