06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

De 12 mooiste foto’s…

…van het arrestatieteam tijdens een medische training

Een training van het arrestatieteam van de BSB staat garant voor actie. Op de Academie voor Ambulancezorg in Harderwijk was dat dit keer niet anders. Maar de oplettende kijker merkte wel iets op. Naast het reguliere instappen van een pand en overmeesteren van verdachten, lag de nadruk tijdens deze training op het medisch handelen onder gevaarlijke omstandigheden. Naast het wapenschild, de taser en het lange wapen speelde de medic-tas een belangrijke rol. 

Bij een inzet van het arrestatieteam (AT) kunnen gewonden vallen. Medics zijn opgeleid om dan te handelen. Maar zij zijn niet altijd bij een actie aanwezig of in de gelegenheid gewonden te verzorgen. Toch zijn juist de eerste medische handelingen erg belangrijk. Daarom kregen collega’s van het AT tijdens deze training de kans hun medische vaardigheden op te schroeven en ermee te oefenen. Alles onder toeziend oog van de organisatoren; 5 medics en 2 militair verpleegkundigen.

AT in het kort

Het arrestatieteam van de BSB, dat officieel Aanhoudings- en Ondersteuningsteam (AOT) heet, is onderdeel van de Koninklijke Marechaussee. Het AOT wordt voor defensiegerelateerde zaken ingezet, maar opereert momenteel voornamelijk onder de vlag van de Dienst Speciale Interventies van de politie. Zo maken leden van het AOT BSB deel uit van Rapid Response Teams om snel op een gebeurtenis te kunnen reageren. Het AOT wordt, kort samengevat, ingezet bij levensbedreigende en tactisch moeilijke situaties, zoals het aanhouden van vuurwapengevaarlijke verdachten, gijzelingen, het overmeesteren van verwarde personen en acties op hoogte.

Bij het eerste scenario is het meteen raak. Bij een instap in een woning raakt een collega gewond. “Gelukkig komt het weinig voor dat er aan onze zijde gewonden vallen. Als het gebeurt, is het belangrijk dat je weet wat je moet doen”, licht een AT’er toe.

Nog een schepje er bovenop. Een aanslag op een terras en in een nabijgelegen bioscoop. Wie is dader en wie niet? Orde in de chaos scheppen, heeft de hoogste prioriteit.

Verdachten uitschakelen en de omgeving veilig maken. Daarna begint het behandelen van gewonden. “Het is belangrijk medisch handelen te oefenen, anders verwatert de kennis”, legt een medic uit.

In totaal zijn er 5 gewonden gevallen. De verwondingen lopen sterk uiteen. Welke handelingen moeten worden verricht? En als er meerdere ernstig gewond zijn, wie heeft dan de hoogste prioriteit?

Na enkele minuten komt de ambulance ter plaatse. Een goede medische overdracht is van essentieel belang, zodat de zorg kan worden overgenomen.

Een autoprocedure. Een man verwondt zijn vrouw met een mes. Een Rapid Response Team komt ter plaatse en gaat over tot actie. Binnen enkele seconden zijn dader en slachtoffer van elkaar gescheiden.

De vrouw is in haar nek gestoken met een catastrofale bloeding als gevolg. ‘Treat first, what kills first’, luidt het devies. Een ernstige bloeding staat met stip op 1.

In totaal krijgen de AT’ers 5 scenario’s voorgeschoteld, waarin ze in kleine formatie (Rapid Response Team) oefenen, en 3 casussen waarin ze als sectie aan de slag moeten. Meteen na afloop evalueren de medics de casus.

Een mislukte overval op een bus mondt uit in een aanrijding. De dader is tevens slachtoffer en wordt gearresteerd. Einde inzet? Nee. In de bus zijn gewonde passagiers. De medic-tas gaat mee.

Het Rapid Response Team arriveert bij een mislukte plofkraak. De 2 gewonden worden als daders onderkend. Medisch handelen is niet de core business van het AT, maar wel een belangrijke bijzaak.

Het aanbrengen van een Combat Application Tourniquet (CAT) is voor iedereen gesneden koek. Voor het behandelen van brandwonden in het gezicht is dat anders. De BSB streeft ernaar om alle collega’s TC-BSB (Trauma Course-BSB) op te leiden. Daarin staat medisch handelen volgens het Tactical Combat Casualty Care-protocol centraal. Oftewel: het verlenen van eerste hulp onder tactische omstandigheden.

Het niveau van medische kennis verschilt per AT-lid. Wachtmeester-1 Jasper (medic): “Het is goed om te zien dat ook collega’s met een beperkte medische kennis goede handelingen verrichten, zoals het stoppen van ernstige bloedingen en het veiligstellen van de luchtweg. Het was een nuttige dag.”

Tekst: Robert den Hartog | Foto's: Jarno Kraayvanger