Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de ‘nieuwsflits van de maand’. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf. 

Deze keer: Luchtmachtdagen

Op vliegbasis Volkel vonden deze maand de Luchtmachtdagen plaats. Er waren onder meer demonstraties te zien met vliegtuigen. Maar ook op de grond viel genoeg te beleven. Hier presenteerde onder meer de KMar zich. 

Ook namen de KMar en Politie-eenheid Oost-Brabant gezamenlijk de politietaken op en rond het evenemententerrein op zich. 

Foto: sergeant Cinthia Nijssen 

Aspirant-militair zwaargewond door blikseminslag

Een aspirant-militair is op een militair oefenterrein in Ossendrecht (Noord-Brabant) door de bliksem getroffen en daardoor zwaargewond geraakt. Hij is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis vervoerd, meldt de Marechaussee. 13 andere leerlingen zijn lichtgewond naar een ziekenhuis gebracht voor controle. 

10 aanhoudingen voor drugssmokkel via bloemen

De Koninklijke Marechaussee meldt dat 10 mannen zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drugssmokkel. Het zouden allemaal (oud-)medewerkers van een logistiek bedrijf zijn, dat onder meer levert aan Schiphol. De zaak kwam aan het licht na een vondst van 27 kilo cocaïne tussen een partij bloemen aan de luchthaven in januari. Na de vondst in januari onderschepte de Marechaussee in april 160 kilo cocaïne op Maastricht Aachen Airport. Ook deze drugs waren verstopt tussen een partij bloemen. 

Amerikaan opgepakt met wapen en munitie op Schiphol

Een 35-jarige Amerikaan is op Schiphol opgepakt met een vuurwapen. Beveiligingsmedewerkers ontdekten het wapen met patroonhouder in zijn handbagage bij de securitycheck. De Koninklijke Marechaussee arresteerde de man en nam het wapen in beslag. Volgens een woordvoerder komt het niet vaak voor dat iemand met een vuurwapen door de securityscan probeert te komen. 

17 migranten in vrachtwagen vol met autobanden

De politie en de Marechaussee hebben in Hoek van Holland 17 migranten uit een kleine vrachtwagen gehaald, onder wie 5 kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar. Ze werden gevonden tussen een lading autobanden.De Marechaussee kreeg een tip over de migranten die onderweg waren van Hoek van Holland naar Engeland. Ze vroegen daarom assistentie van de politie. 

Illegale taxichauffeur met vuurwapen opgepakt op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol een 30-jarige man uit Den Haag aangehouden die in het bezit was van een vuurwapen. Marechaussees zagen de man op Schiphol Plaza lopen en herkenden hem als een bekende snorder. Hij sprak enkele mensen aan. Bij controle bleek de man taxidiensten aan te bieden. Op de vraag of de man wapens of andere verboden zaken bij zich had, zei hij dat een wapen bij zich had. In een nektasje werd een vuurwapen gevonden.

Rotterdammer vast na verdenking kindermisbruik in Nepal

De Koninklijke Marechaussee heeft een 70-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van het misbruiken van een minderjarige in Nepal en het vervaardigen en het bezitten van kinderporno. Meerdere personen deden meldingen over de man bij zowel de Nederlandse politie in Azië als bij het Meldpunt Kindersekstoerisme. Hij zou verdacht gedrag met kinderen hebben vertoond. 

Vrouw bij controle Breda aangehouden voor mensensmokkel

De Marechaussee heeft een 58-jarige Congolese vrouw aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Dat gebeurde tijdens een grote controle bij Breda. De verdachte reed in een Duits voertuig. De Marechaussee vroeg de inzittenden om hun papieren, maar de bestuurder - een 25-jarige man uit Guinee - kon geen identiteitsbewijs overleggen. Zodoende nam de vrouw een illegale vreemdeling mee de grens over, en dat is strafbaar.