Normandië, Frankrijk

"Wij zijn Igor, Dennis, Anouk, Pascal en Rachèl. In verband met de herdenking 75 jaar D-day zijn wij afgereisd naar Normandië om de artikel 4-ondersteuning te doen voor de landmachteenheid die hier ook was. 75 jaar geleden startte in dit gebied operatie ‘Overlord’, van hieruit kregen de geallieerden voet aan wal om Europa te bevrijden. 

Een groepsfoto van ons na de herdenking van D-day.

De eenheid die bij deze herdenking was, is 17 Pantserinfanteriebataljon Garde Regiment Fuseliers Prinses Irene uit Oirschot. Zij zetten de tradities voort van de Prinses Irene Brigade. Deze brigade heeft een rol gespeeld bij de bevrijding van West-Europa. Die begon in 1944 op de stranden van Normandië. Daarom dragen de militairen van het bataljon allemaal het oranje-blauwe invasiekoord. De nieuw geplaatste militairen, die dit koord ontvangen van Tweede Wereldoorlog-veteranen, maken het volgens traditie nat in de zee bij Normandië. Dat gebeurde dit jaar op 5 juni, 1 dag voor D-day 75 jaar geleden. Alle militairen liepen in een lange mars van het tentenkamp naar de zee, waar vervolgens onder grote belangstelling de koorden werden natgemaakt.

Links: Onze voertuigen bij het Nederlandse kamp, met op de achtergrond de Mulberryhaven die een rol speelde tijdens D-day. || Rechts: De mars die achter onze Amarok aanloopt.

De volgende dag, precies 75 jaar na D-day, werd dezelfde mars opnieuw gelopen als onderdeel van de internationale herdenking. De plannen hievoor waren al langere tijd bekend bij de Franse autoriteiten, maar de dag voor de mars werden we op de hoogte gebracht van het feit dat de wegen dichtzaten in verband met de komst van de president. Na heel lang praten is het ons gelukt om de weg op te komen met alle militairen en de Tweede Wereldoorlog-veteranen van de Prinses Irene Brigade, zodat de hele herdenking, waar ook onze eigen minister van Defensie bij was, op tijd door kon gaan. 

Overleggen met de gendarmerie om de weg vrij te maken voor de mars.

De rest van de week waren wij beschikbaar voor eventuele meldingen en stonden wij in contact met de leiding van de oefening. Gelukkig is de hele week zonder verdere bijzonderheden verlopen. Hierdoor hebben wij ook de kans gehad om, naast onze werkzaamheden, zelf wat van Normandië te zien en veel van de herdenking mee te maken. In het gebied is het verleden nog goed zichtbaar en vooral nu D-day 75 jaar geleden is, was alles net een groot openluchtmuseum.

Links: De Amerikaanse begraafplaats. Een van de begraafplaatsen waar de vele gesneuvelde militairen begraven liggen. || Rechts: Door heel Normandië reden oude legervoertuigen en droegen mensen oude legeruniformen, zoals hier bij de voormalige Duitse batterijen.

Al met al was het een hele indrukwekkende en mooie week!

Groeten,
Wachtmeester-1 Anouk
Wachtmeester-1 Dennis
Opperwachtmeester Pascal
Opperwachtmeester Igor
Tweede luitenant Rachèl