Vicenza, Italië

"Het NATO Stability Policing Centre of Excellence (NSPCOE) is in 2015 opgericht en ik ben daarvan de eerste Chief of Staff. Deze functie vervul ik nu meer dan 2 jaar met heel veel plezier. Stability Policing (SP) is in het kort het (terug-)brengen van orde en gezag bij de bevolking in een crisisgebied. Het is een relatief nieuw begrip en we zijn als Centre of Excellence (COE) op dit moment druk bezig een werkbaar concept te ontwikkelen en het hele begrip binnen de NAVO te promoten.

Links: Iedere maandag begint de werkweek om 8 uur met het hijsen van de vlaggen van de landen waarvan personeel werkzaam is op de kazerne. || Rechts: Mijn kantoor.

Mijn medewerkers en ik zijn vaak op pad om uitleg te geven over SP en hoe dat het beste kan worden toegepast bij NAVO-operaties. Dat maakt het leuk en afwisselend maar soms ook vermoeiend. Ik woon hier in Vicenza in een appartementje en ga om de week een weekend naar Nederland. Door dat heen en weer gereis is het soms best verwarrend wat nu eigenlijk 'thuis' is.

Links: Op het COE geven wij ook diverse cursussen op het gebied van Stability Policing aan NAVO-personeel. || Rechts: Het NSPCOE bevindt zich op de 'Caserma Generale Antonio Chinotto'. We delen de kazerne met de collega's van het Centre of Excellence for Stability Police Units (COESPU) en de European Gendarmerie Force (EGF).

Er werken 2 Nederlandse collega's in het COE, dat voor het grootste deel uit Italianen bestaat. Daarnaast zijn er nog collega's uit 7 andere landen. Een behoorlijk gemêleerd gezelschap dus, waaraan ik leiding geef. Als je zo lang met zo'n diverse club samenwerkt, zie je gaandeweg goed de verschillen tussen de nationaliteiten. Meer nog dan bijvoorbeeld op uitzending. Bij ons Nederlanders kan aan een besluit veel discussie vooraf gaan. Is dat besluit eenmaal genomen, dan voeren we het uit. In sommige landen is die aanpak helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Links: Overleg met collega's van de Spaanse Guardia Civil en de Italiaanse Carabinieri. || Rechts: Vicenza is een prachtige stad.

Op dit moment hebben we het behoorlijk druk.  Het Joint Forces Command in Brunssum heeft ons gevraagd te adviseren bij het opleiden van mentoren voor het senior management van de Afghan Uniform Police. Daarvoor gaan we in de tweede helft van dit jaar 100 Afghaanse politiemensen in de rang van kolonel en hoger opleiden. Dat is aanpoten, maar we zijn blij dat ons COE steeds meer bekendheid en waardering geniet. Tevens ben ik verheugd tot aan mijn FLO in 2020 op deze functie te mogen blijven. Vicenza is een prachtige stad om je carrière af te sluiten."

Kolonel Arend te Velde
Chief of Staff
NATO Stability Policing Centre of Excellence (NSPCOE)