03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

Hoe zij de BSB-opleiding ervaren

3 collega's vertellen hun verhaal

De opleiding bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee is fysiek en mentaal pittig en kent flink wat uitdagingen. Juun, Fenna en Gijs daarover: "Bereid je goed voor en laat je niet gek maken door spookverhalen." Juun en Fenna volgen de opleiding tot medewerker bijzondere opdrachten. Gijs rondde die training bijna 1 jaar geleden af. Alle drie vertellen ze over hun ervaringen en beweegredenen bij de eenheid te gaan werken, die grootschalige, moeilijkere en soms heimelijke operaties uitvoert.

‘Na de opleiding begint het pas echt’

"Van die spookverhalen over de BSB-opleiding bleek niets waar te zijn. Ik had het veel zwaarder verwacht. Als je fit bent en je kop erbij houdt, is het goed te doen. Ik moest wennen aan het groene aspect, maar kon die omschakeling gemakkelijk maken. Andersom moesten 'groene' collega’s wennen aan onze blauwe wereld. Het leukste aan de opleiding vond ik het hechte groepsgevoel. We waren met 9 heel verschillende mensen, dan is het belangrijk dat je jezelf laat zien en durft door te pakken. In de cursus wisten we goed wat we aan elkaar hadden, we hebben het ontzettend goed en leuk met elkaar gehad.

Voor ik bij de BSB aan de slag ging, heb ik gewerkt als beveiliger bij de planton van de BSB. Toen ging het kriebelen. Ik heb de opleiding nu bijna jaar geleden afgerond en toen begon het pas echt. Mijn eerste korte klus in het buitenland zit er inmiddels al op. In de opleiding krijg je alle handvatten, maar in de praktijk leer je toch het meest. Ik hoop op korte termijn een langere uitzending te draaien. Ik wil bij de BSB zoveel mogelijk ervaring op verschillende plekken opdoen.

Wil je ook bij de BSB werken, dan moet je je vooral niet tegen laten houden door verhalen van mensen die de keuring niet haalden. Je weet wat je kunt verwachten, dus uiteindelijk komt het neer op een goede voorbereiding. Verder moet je goed weten waarom je het wil: met een duidelijk verhaal kom je een heel eind. Laat van je horen. Je moet initiatief en beslissingen durven te nemen. Een grijze muis in de groep kun je je niet veroorloven."

'Je hoeft geen superman te zijn'

"De BSB is voor mij next level. Eigenlijk wilde ik direct na de KMA al naar de BSB, maar ik kreeg een leuke functie op Schiphol. Aan het einde daarvan wilde ik de opleiding in, maar ik kwam niet door de keuring. Ik beschikte nog niet over alle gevraagde competenties. Ik heb een aantal jaar ervaring opgedaan en gewerkt aan mijn verbeterpunten. Toen haalde ik de keuring wel. Het werk is dynamischer en de opdrachten zijn in binnen- en buitenland.

Van de groep wordt veel creativiteit verwacht, we moeten out of the box te denken. Er is nooit 1 juist antwoord. Het mooie aan de opleiding vind ik dat collega's van alle krijgsmachtdelen naar de BSB overstappen en in 1 groep zijn vertegenwoordigd. Iedereen heeft weer andere capaciteiten of competenties om de groep beter en sterker te maken. Alleen red je het niet, je hebt elkaar nodig. Voor ons marechaussees zijn de 'blauwe' vakken gesneden koek, wij moeten juist weer harder trekken aan skills & drills waar groene collega's heel goed in zijn.

Bij de BSB moet je een soort kameleon zijn; afhankelijk van de casus moet je je dominant maar ook meegaand kunnen opstellen. Het is anders dan alles wat ik hiervoor heb gedaan. Het werk brengt veel met zich mee, we doen mooie dingen op plekken waar we anders nooit waren gekomen. Binnen de KMar gaan verhalen rond dat je een soort superman moet zijn als je bij de BSB wilt. Dat is niet zo. In de opleiding zit een stijgende lijn. Een militair die fit is en er niet met de pet naar gooit, zou het fysiek aan moeten kunnen. Zeker als je tijdens de voorbereiding boven de gestelde eis traint."

'Ik voel me hier thuis'

"Bij de BSB werken… het is vanaf het begin van mijn carrière bij de Marechaussee een droom geweest. Ik heb mezelf daarom goed voorbereid op de opleiding, hard getraind en de lat meteen hoog gelegd: hindernisbanen, boksen, krachttrainingen, intervaltrainingen, hardlopen, speedmarsen en met verzwaard vest oefenen. Helemaal niet erg want ik vind sporten leuk. Ook zocht ik op mijn vorige werkplek contact met voormalig BSB-ers die mij wilde helpen bij mijn voorbereiding. Zij konden mij vertellen wat mij te wachten stond.

Ik haal nu het maximale uit mijn voorbereiding. Daardoor vind ik de opleiding tot nu toe eigenlijk goed te behappen. Verder had ik geluk dat ik ervaring meenam uit mijn vorige functie bij de IBT. Daar was ik onder andere vuurwapeninstructeur, maar ik gaf ook ambtsinstructie en casuïstiek in gevaar- en geweldsbeheersing. Dat komt nu mooi van pas. Half juli ronden we de opleiding af, dus we hebben nog een tijdje te gaan. Ik vind het tot dusver een gedegen opleiding. Achter de aangeboden stof zit een visie of gedachte, we leren zelfreflectie toepassen, feedback uitdelen én ontvangen.

In mijn klas van 12 ben ik de enige vrouw. Ik voel me op mijn plek, maar ik weet dat je hier als vrouw je mannetje moet staan en tegen bepaalde humor moet kunnen. Het is belangrijk om open en eerlijk naar anderen en jezelf te zijn. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je vaak weg bent, op reis of verblijft als binnenslaper op de kazerne. Het is fijn als het thuisfront dat ondersteunt. Ik kan niet wachten om mijn droom te verwezenlijken en straks als BSB-er kennis en ervaring in het buitenland op te doen."

Het opleidingstraject

1. Voorlichtingsbijeenkomst bijwonen.

2. 1-daagse BSB. Dit bestaat uit een keuring: een psychologisch- en een geneeskundig onderzoek.

3. Doorlopen van een 3-daagse BSB.

4. Veiligheidsonderzoek.

5. Als aan alle eisen is voldaan, start de opleiding 'Medewerker Bijzondere Opdrachten' (MBO) die 24 weken duurt. Daarin staan schieten, veilig autorijden op hoge snelheid, werken op hoogte en in waterrijke gebieden, samenwerkingsvaardigheden en veel sport centraal. Ook wordt er geoefend met helikopters en passeren diverse facetten uit de Observatie- en Arrestatieopleiding de revue.

Geïnteresseerd in een baan bij de BSB? Voor meer informatie kunt u terecht op de intranetpagina van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten of op http://www.werkenbijdefensie.nl/.

Tekst: Djenna Perreijn   |   Foto's: sergeant Jan Dijkstra