04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

De 12 mooiste foto's van…

…de erewacht tijdens het aanbieden van de geloofsbrieven

Bij Paleis Noordeinde stond op 8 maart een erewacht van de Koninklijke Marechaussee opgesteld. Dit was ter gelegenheid van het aanbieden van de geloofsbrieven van nieuwe ambassadeurs aan Koning Willem-Alexander. De erewacht wordt op roulatiebasis door de verschillende krijgsmachtdelen geleverd en bestond dit keer uit twee detachementen van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee.

De erewacht is niet de enige ceremoniële bijdrage die de Marechaussee levert tijdens het aanbieden van de geloofsbrieven, de brieven waarin staat dat een ambassadeur namens zijn staatshoofd of regering mag spreken. De brigade Den Haag Beveiliging bemant bij de ingang van het Paleis twee ereposten. Ook begeleiden ruiters van de Bereden Brigade Koninklijke Marechaussee de ambassadeurs wanneer zij met een rijtuig worden opgehaald bij hun ambtswoning. De muziek werd dit keer verzorgd door de Kapel der Koninklijke Luchtmacht.

De leden van de erewacht verzamelen 's ochtends vroeg op de Frederikkazerne in Den Haag. Daar kleedt iedereen zich om. Ze worden ondersteund door het Depot Ceremoniële Tenuen van het KPU-bedrijf.

Om er voor te zorgen dat iedereen er piekfijn uitziet, worden de leden van de erewacht geholpen bij het aankleden. Ook wordt grondig geïnspecteerd of het tenue voldoet aan de voorschriften.

Op het Koninklijk Staldepartement treft de erewacht de laatste voorbereidingen.

De erewacht marcheert vanaf het Koninklijk Staldepartement naar Paleis Noordeinde, een paar honderd meter verderop.

De detachementen van het OTCKMar arriveren bij Paleis Noordeinde, klaar om zich op te stellen.

Na het betreden van het terrein van Paleis Noordeinde stelt de erewacht zich op en wacht op instructies van commandant Erewacht.

De erewacht bestaat uit 43 collega's (exclusief 2 reserve marechaussees) en wordt geleid door commandant Erewacht.

Commandant Erewacht meldt zich bij de adjudant van Zijne Majesteit de Koning. Wanneer de ambassadeurs arriveren, volgen vier ereroffels en wordt het volkslied van het betreffende land gespeeld.

De ambassadeur van Qatar, Z.E. Sjeikh Jassim bin Mohammed bin Saud Al-Thani, biedt als eerste zijn geloofsbrieven aan. De ambassadeur inspecteert altijd de erewacht.

Aan de deur en ook bij de poort van het paleis staat altijd een dubbelpost van de Marechaussee opgesteld. Zij brengen een eregroet aan de ambassadeur.

Geloofsbrieven zijn twee documenten van een buitenlands staatshoofd. In de eerste brief staat dat de voorganger is teruggeroepen. De tweede brief bevestigt dat de ambassadeur namens zijn staatshoofd of regering mag spreken.

Als tweede biedt de ambassadeur van de Federale Democratische Republiek Nepal, Z.E. Lok Bahadur Thapa zijn geloofsbrieven aan.

Tekst: Robert den Hartog   |   Foto's: sergeant Jan Dijkstra