Timboektoe, Mali

"Wij (Remco, Leon, Abdel Bassete en Michael) maken deel uit van het Nederlandse detachement van de KMar en politie voor de VN-vredesmissie MINUSMA in Mali. Het doel van de missie is Mali te stabiliseren en het politieke proces te begeleiden. MINUSMA opereert onder een zogenaamd 'robuust mandaat' waarbij alle mogelijke middelen mogen worden ingezet om de doelen te bereiken.

Links: Remco met de lokale bevolking. || Rechts: Werklocatie HQ Timboektoe.

Samen met politiecollega Ruud zijn wij geplaatst binnen de UNPOL-sectie op het hoofdkwartier in Timboektoe. Ruud werkt binnen de Information Unit, Michael doet admin/logistics. Remco, Leon en Abdel Bassete zijn toegevoegd aan de Patrol Unit en rijden patrouilles door en rondom Timboektoe. Onze voornaamste taak is het in kaart brengen van de huidige situatie en het monitoren van de lokale politie en gendarmerie.

Links: Michael en collega Mohamed. || Rechts: Op patrouille.

Bij Timboektoe heeft iedereen wel een idee of gevoel. Het is een plaats met een zeer rijke historie, spreekt tot de verbeelding en is mysterieus. Van centrum van de islam tot een belangrijke stad ten tijde van de grootschalige handel. Met door UNESCO beschermde hoogtepunten zoals de Sankore en Djinguereber moskee, was Timboektoe in betere tijden zelfs een toeristische trekpleister.

Links: De wereldberoemde Sankore Moskee uit 989. || Rechts: Abdel Bassete met een Nigeriaanse collega.

Na het conflict is van dit alles weinig over. Onder andere Al-Qaida heeft hier flink huisgehouden. Veel oudheden zijn vernietigd. Timboektoe was een heftig strijdtoneel. De mensen hier zijn straatarm. Wij bewegen ons door Timboektoe en omgeving, waar continu gevaar op de loer ligt. Het conflict is verre van voorbij, maar er is een soort status quo bereikt. Het contact met de bevolking en lokale overheden is oppervlakkig tot goed. Waar we kunnen, proberen wij ons steentje bij te dragen.

Links: Straatbeeld Timboektoe. || Rechts: Remco, Abdel Bassete en Leon (Patrol Unit).

Slechts 10 Nederlanders zijn ooit uitgezonden naar Timboektoe, waar wij dus de helft van zijn. Het is een lastige missie. Een enorm bijzondere ervaring…"

Ay Koye Wati Ma Bori! (in Songhai: de groeten en fijne dag!)

Remco, Leon, Abdel Bassete, Michael en Ruud

MINUSMA UNPOL