10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

Achter de schermen

Eerste collega's krijgen nieuwe uniform

De gedaanteverwisseling is begonnen. 27 collega’s kregen onlangs op het KPU-bedrijf in Soesterberg als eerste het nieuwe operationele tenue uitgereikt. Eind 2016 moet de hele KMar met de kortere jas, comfortabele broek en lichtblauwe polo zijn uitgerust.

In de kledinghal van het KPU-bedrijf liggen voor iedere collega 2 broeken, 1 jas, 3 polo's met lange en 3 met korte mouwen klaar. Wat de eerste collega's ervan vonden? Scroll naar beneden om erachter te komen.

Tekst: Patrick Regan l Foto's: sergeant-majoor Gerben van Es

'Tenue maakt het werk makkelijker'

Wachtmeester-1 Maarten-Jan, opsporingsambtenaar

"Werkbaar. Zo is het nieuwe tenue denk ik het beste te omschrijven. Neem de broek; daarmee wordt het voor ons bijvoorbeeld makkelijker om over een bootreling te stappen. Het uniform doet gewoon wat het moet doen: het werk makkelijker maken. Daarnaast stralen de strakke kleuren en stoere stijl veel meer gezag uit. Alleen het ontbrekende borstzakje zal even wennen zijn. Een borstzakje was wel handig geweest."

'VT-blauw in 1980 al aangetrokken'

Adjudant Cor, tweede teamleider

"Een prima tenue. Maar het werd ook weleens tijd. Het VT-blauw heb ik op mijn eerste dag in 1980 al aangetrokken en was wel aan vervanging toe. Met name de kortere jas is handig. Met het oude, langere model zat je altijd met je pistool te klooien. Nu rust de jas mooi op je koppel en kun je overal makkelijk bij. Wat staat er eigenlijk achterop?" Cor werpt een blik op de rug van zijn collega. "Kijk! Zo zonder dat flapje boven Koninklijke Marechaussee; dat staat een stuk mooier."

'Ook voor mij perfecte broek'

Wachtmeester Nancy, opsporingsambtenaar

"Ik moest even naar de juiste maat zoeken, ik heb namelijk nogal lange benen. Maar ook voor mij zit de goede broek erbij. De pasvorm is perfect en het materiaal is lekker soepel. Het elastiek onderaan de broekspijpen zorgt ervoor dat het allemaal wat makkelijker op z'n plek zit. De oude stof was moeilijk schoon te houden omdat je ermee naar de stomerij moest, maar met dit materiaal kan ik het tenue gewoon thuis wassen."

'Uitstraling is grote vooruitgang'

Opperwachtmeester Sander, groepscommandant

"Ik moet zeggen dat het bijzonder comfortabel zit. Met name de broek zit lekker soepel en is echt een flinke vooruitgang. Het oude materiaal was weinig waterafstotend en zeker de wollen broeken waren een drama om schoon te houden. Toch is de grootste vooruitgang de uitstraling. Het geheel staat gewoon een stuk stoerder."

'Perfect in het veld'

Tweede luitenant William, teamleider

"Het nieuwe tenue is echt 10 stappen vooruit ten opzichte van het oude VT-blauw, dat toch een beetje oubollig was. Qua uitstraling is het gewoon veel stoerder, zeker in combinatie met de baret. En bovendien blijft het onderscheid tussen Marechaussee en politie duidelijk. Ook lijkt het me uitstekend voor het werk dat we buiten doen. Ik denk dat de polo wel erg warm is als we een vergaderdag hebben. Hier in de loods van het KPU-bedrijf krijg ik het in ieder geval al aardig warm. Maar dat zal de tijd moeten leren. Perfect dus voor het werk in het veld."