Marechaussee praat verdachten uit auto

De Koninklijke Marechaussee heeft assistentie verleend bij de aanhouding van 4, mogelijk gewapende, verdachten in een lopend onderzoek van de politie. Leden van het team Hoog Risico Beveiliging (HRB) waren op de hoogte van een melding dat een auto met de verdachten in de stad reed. Zij zagen de auto rijden en voerden een autoprocedure uit. Bij die procedure werden de inzittenden uit de auto gepraat. De marechaussees hielden de verdachten onder controle, zodat de politie tot aanhouding kon overgaan.

Schiphol wil meer marechaussees

Den Haag moet ervoor zorgen dat de paspoortcontrole op Schiphol niet langer te kampen heeft met lange wachtrijen bij de Marechaussee. Het kabinet zou dat nog voor het aanbieden van de voorjaarsnota moeten regelen. Dat zei Schiphol-topman Jos Nijhuis bij de presentatie van de jaarcijfers van de luchthaven, die dit jaar het 100-jarig jubileum viert. "Met deze situatie rond de paspoortcontrole wordt het wel een heel hete zomer."

2 mannen aangehouden bij aanmeldcentrum Ter Apel

Tijdens een grote mobiele controle heeft de Koninklijke Marechaussee in Ter Apel 2 mannen opgepakt die verdacht worden van mensensmokkel. De Marechaussee controleerde vlak bij het aanmeldcentrum een voertuig, waarin een vrouw met de Iraanse nationaliteit zat. Zij gaf aan asiel te willen in Nederland. De 2 bestuurders van het voertuig hadden haar vanaf treinstation Emmen een lift gegeven, zo vertelde ze aan de Koninklijke Marechaussee. Die vertrouwde het niet en hield de mannen ter plekke aan.

Marechaussee intensiveert grenscontroles

De Koninklijke Marechaussee intensiveert de grenscontroles. Daarbij wordt met name gelet op de smokkel van illegale vluchtelingen. Tijdens de grenscontroles wordt de snelheid verlaagd. Mede daardoor neemt de kans op files toe. November vorig jaar slibden de A12 en N325 tijdens een controle van de Marechaussee volledig dicht. Op het hoogtepunt stond het verkeer over een lengte van 30 kilometer file vast. 

80 aanhoudingen na invoering verscherpt toezicht

De Marechaussee heeft, sinds in september de grensbewaking werd verscherpt, 80 verdachten van mensensmokkel aangehouden. Dat maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie bekend. Vanwege de aanhoudende vluchtelingenstroom zijn de mobiele controles opgevoerd. Het aantal aanhoudingen steeg daardoor van gemiddeld 14 naar gemiddeld 23 per maand. Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff laat dat zien dat de mobiele controles een effectief middel zijn in de bestrijding van de mensonterende praktijken van mensensmokkelaars.

Marechaussee kijkt bij nieuwe controles beter in auto's

De nieuwe, intensievere controles op mensensmokkelaars die staatssecretaris Dijkhoff heeft ingesteld, biedt de Marechaussee vooral de kans om beter in voorbijkomende auto’s te kijken. "Daarom", legt commandant Pascal Wolf van de brigade Scheldestromen uit, "kunnen we via matrixborden de snelheid rond de grens nu verlagen, bijvoorbeeld tot 70 kilometer per uur. Onze motorrijders hebben dan meer tijd om voertuigen te selecteren."

Arrestaties mensensmokkel in Hoek van Holland

In Hoek van Holland zijn tijdens een uitreiscontrole 2 chauffeurs gearresteerd op verdenking van mensensmokkel. In de vrachtwagen van een Poolse chauffeur (49) werden 5 Albanezen en 5 Irakezen gevonden, na een controle met een speurhond. Eerder werd ook een Brit (32) opgepakt. In zijn bestelbus zaten 8 Irakezen. Ook deze chauffeur zit vast. 

Nederlandse mensensmokkelaars voor de rechter

De Marechaussee denkt een mensensmokkelbende te hebben opgerold die met zeilboten asielzoekers naar Engeland wilde brengen. Dat bleek bij het begin van de rechtszaak tegen 2 mannen, die in augustus in IJmuiden zijn aangehouden. Bij een controle in de zeejachthaven trof een team van de Marechaussee 24 asielzoekers aan op een kleine zeilboot. De 25-jarige Amsterdammer Djarno P. en de 26-jarige Sebastiaan van B. uit Wormer maakten zich op om met de groep illegaal naar Engeland te varen. De groep asielzoekers bestond uit 13 Vietnamezen en 11 Albanezen.

Illegalen in geheime ruimte vrachtwagen Hoek van Holland

Marechaussees hebben in een geheime ruimte van een vrachtwagen in Hoek van Holland een Afghaanse familie ontdekt. De man, vrouw en 4 kinderen hadden zich verborgen in een ruimte van slechts 40 centimeter breed achter een dubbel geplaatste wand. De vrachtauto stond in de rij voor de veerboot naar Engeland. Een speurhond sloeg bij de wagen aan. De 35-jarige Poolse chauffeur en zijn 28-jarige Roemeense bijrijder zijn opgepakt. Ze worden verdacht van mensenhandel.