02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

Vaker langzaam over de grens

Foto Herman Zonderland en adjudant Richard Frigge en sergeant Ruud Mol (beiden video)

Impressie van de nieuwe MTV-maatregel

Vaker je paspoort laten zien en soms stapvoets langs de grensovergang. Sinds begin februari voert de Koninklijke Marechaussee intensievere controles Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) uit. Dagelijks controleren de MTV-brigades aan onze oost- en zuidgrens. Dankzij nieuwe maatregelen kan de Marechaussee meer weggebruikers controleren.

Motorrijders moeten over een behoorlijk verkeersinzicht en reactievermogen beschikken. Wanneer zij langs de weg een verdacht voertuig spotten, moeten zij deze met een noodgang inhalen en naar de controleplaats dirigeren. Dankzij snelheidsbeperkende maatregelen verplaatsen deze controles zich nu gedeeltelijk naar de weg zelf. De selecteurs bevinden zich als het ware in de verkeersstroom. Waar mogelijk wordt verkeer over één rijbaan geleid en geven matrixborden boven de weg een aangepaste snelheid weer. Zo kunnen meer weggebruikers die Nederland inreizen, worden gecontroleerd. Hoewel files geen doel op zich zijn, ondervinden weggebruikers op bepaalde tijden hinder. 

Aanleiding voor het MTV 'nieuwe stijl' is de versterkte inzet van het kabinet op de bestrijding van mensensmokkel. Vanwege de toenemende migratiestroom staat de KMar al sinds 17 september vaker bij de grens. Het MTV helpt om deze vorm van grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden. Daarnaast is het een middel om illegale migratie tegen te gaan en migratiestromen in kaart te brengen.