Tekst Robert den Hartog
Foto Evert-Jan Daniels

Perfectie op materieellogistiek gebied

De voorbereidingen voor Lowlands Grenade 2016 (LLGN16) zijn in volle gang. Het draaiboek is zo goed als af. Achter de schermen werkt een team van 8 man om alle zaken op materieellogistiek gebied te regelen, zodat het de trainingsteams, -staf en deelnemers begin april aan niets ontbreekt. Zij streven een feilloos verloop van de training na binnen hun specialisme: van voeding en vervoer, tot aan handboeien, pincet en YPR. Maar wel met een kritische blik.

Majoor Gerard Wiersma, Chief Real Life Support LLGN16, toont een stapel met vellen A3-papier, gevuld met honderden behoeftes. "We hebben iedereen in een zo vroeg mogelijk stadium gevraagd om zijn wensen kenbaar te maken. Welke middelen heb je tijdens de training nodig? Zeker de schaarse middelen, die je tijdens de training niet meer kunt regelen. Ook hebben we aangegeven dat alles wat niet is aangevraagd, maar tijdens Lowlands Grenade 2014 als vanzelfsprekend werd ervaren, niet wordt meegenomen. Soms wordt daar te makkelijk vanuit gegaan."

Voertuigen, dummygeld, papier, steekwerende vesten, laptops, printers, narcoticasets, skeletten, whiteboards, tenten, munitie en brandstof. "De wensen om de training zo realistisch mogelijk te maken zijn heel divers", vervolgt Wiersma. "Als het niet duidelijk is wat iemand precies wil, denken wij mee. Met een aanvraag voor bijvoorbeeld een voertuig kun je alle kanten op. Wat wil je ermee doen? Hoeveel mensen moeten er in kunnen? En dat geldt voor heel veel artikelen. In goed overleg met de aanvrager proberen we de exacte behoeftes boven tafel te krijgen. Daarna doen we een uitvraag in het land of schaffen we kleine artikelen aan."

Wiersma: "Met een aanvraag voor bijvoorbeeld een voertuig kun je alle kanten op. Wat wil je ermee doen? Hoeveel mensen moeten er in kunnen?"

Kritisch blijven

"Maar we moeten ook kritisch zijn, zeker als iets veel geld kost", verduidelijkt Wiersma. "Wanneer ik mij verbaas over een aanvraag pak ik meteen de telefoon. Bijvoorbeeld als door meerdere mensen eenzelfde artikel wordt aangevraagd. Je kunt die behoeften proberen te combineren, zodat je efficiënt met je middelen omgaat. Gezien de huidige operationele inzet van de KMar wordt veel materiaal voor operationele doeleinden gebruikt. Het is dus een uitdaging om op een creatieve manier toch in een behoefte te kunnen voorzien."

Dat betekent dus veel vergaderen voor het team Real Life Support. Wiersma is van mening dat je elkaar beter een keer te veel kunt spreken, dan dat er zaken niet goed worden geregeld. "Uiteindelijk beslissen we met de behoeftesteller op welke manier er invulling wordt gegeven aan een verzoek. Als iemand 100 handboeien aanvraagt en er zijn er maar 50 dan is het niet zo dat wij de behoefte zelf naar beneden bijstellen. Wij kunnen wel adviseren, maar wij zijn geen deskundigen. De operatie heeft daarin uiteindelijk het laatste woord."

Omvangrijk werkpakket

Behalve het voorzien in kantoorbenodigdheden en specifieke attributen voor tijdens de trainingen of uitgebreide scenario's, is het werkpakket veel omvangrijker. Het team van Wiersma is ook verantwoordelijk voor de verplaatsingen, huisvesting en voeding van de deelnemende eenheden en figuranten. Ook het beheer en de uitgifte van alle aangevraagde materialen op de trainingslocatie in het Duitse Weeze valt binnen het takenpakket. "Om alles beheersbaar te maken hebben we naast het logistieke team ook in Nederland nog collega's die standby staan en bij kunnen springen als dat nodig is."

Een goede voorbereiding is dus het halve werk. "Ik wil van te voren ook nog per dag en per tijdstip doornemen wat er van mijn projectteam wordt verwacht. We draaien dan eigenlijk de complete film af. Op die manier hopen we er achter te komen of we nog bepaalde zaken missen. Als we alles goed hebben geregeld, hebben wij tijd om tijdens de trainingsperiode de lessen te bekijken en het 72-uurs scenario bij te wonen. Maar of dat gaat lukken? Uiteraard kunnen we altijd hier en daar een beetje bijsturen, maar we kunnen tijdens de oefening geen wonderen meer verrichten. We moeten er daarom nu bovenop blijven zitten."

Lowlands Grenade 2016 (LLGN16)

Lowlands Grenade 2016 is de eerste in een reeks van 5 grote oefeningen onder de vlag van de European Police Services Training II. De Koninklijke Marechaussee is namens Nederland voorzitter van het EUPST II-consortium en tevens organisator van LLGN16. De oefening duurt van 4 tot en met 15 april 2016 en vindt plaats op een trainingslocatie in het Duitse Weeze. Het accent ligt op hoe internationale politieorganisaties een bijdrage kunnen leveren aan het opbouwen en ondersteunen van een politiestelsel in instabiele gebieden. Aan LLGN16 doen bijna 600 deelnemers mee, waaronder de complete oefenorganisatie, 210 training audience, 70 trainers en 150 figuranten. De focus tijdens de training ligt op community policing en Monitoring, Mentoring, Advising and Training (MMA&T).