Tekst Robert den Hartog
Foto Herman Zonderland

BC als verlengstuk van het LTC

De Koninklijke Marechaussee zit midden in het veranderproces van een gebiedsgebonden naar een informatiegestuurde organisatie. 1 februari is een belangrijke mijlpaal bereikt. Commandant Landelijk Tactisch Commando nam de aansturing van de gehele operatie en de ondersteuning daarvan over. En de brigadecommandanten kwamen vanaf die datum rechtstreeks onder C-LTC te vallen. KMarMagazine sprak met 2 brigadecommandanten over hun nieuwe rol als verlengstuk van het LTC.

In de oude situatie waren de brigadecommandanten verantwoordelijk voor alles wat er binnen een brigade gebeurde, van de ondersteuning tot aan het uitvoeren van de operatie. De brigadecommandanten legden daarover verantwoording af aan het district. Nu stuurt het LTC op basis van informatie de teamleiders direct aan en neemt het operationele deel van het werk over van de BC. De dagelijkse operatie komt daarmee in handen van de teamleiders. De BC vormt in zijn nieuwe rol het koppelvlak tussen de teamleiders en het LTC en zorgt voor de gereedstelling van personeel en materieel, zodat de teams hun opdrachten kunnen uitvoeren.

'Op lokaal niveau ondersteunen'

"Ik vind de verandering die we momenteel als organisatie doormaken prima. Het is een goede zaak dat het LTC op centraal niveau op basis van informatie besluit waar de prioriteiten liggen en waar de teams moeten worden ingezet. Dat is beter dan dat ieder voor zich en op zijn eigen manier vanaf verschillende 'eilandjes' werkt. Nu kun je zien waar capaciteit beschikbaar is en de teams daar inzetten waar ze nodig zijn.

Als BC heb ik een meer ondersteunende rol op het gebied van personeel en materieellogistiek. Ik zorg bijvoorbeeld dat, in overleg met de teamleiders, de teams kwalitatief goed gevuld zijn en blijven en dat de randvoorwaarden met betrekking tot opleiding en training goed zijn. Maar ik zorg er ook voor dat de teamleiders over de benodigde middelen kunnen beschikken, zoals bijvoorbeeld voertuigen en kantoorlocaties. Ik heb er een positief gevoel bij en merk dat ik op bepaalde vlakken al beter ondersteund wordt vanuit het LTC.

Daarnaast heb ik een coachende en adviserende rol richting de teamleiders. Op die manier blijf ik als BC onder andere ook betrokken bij de operatie. Ik maak bijvoorbeeld de vertaalslag van de opdrachten vanuit het LTC naar de teamleiders. Landelijk lijkt alles hetzelfde, maar lokaal ligt dat toch vaak anders. De A12 is de A16 niet en Eindhoven Airport verschilt van Groningen Airport Eelde. Ik spar met de teamleiders over hoe ze invulling kunnen geven aan een opdracht.

Als BC kun je op lokaal niveau de teams en de operaties ondersteunen door afspraken te maken met bijvoorbeeld ketenpartners. De afstand van het LTC naar lokaal niveau is daarvoor groot. Daarom ben ik de verbindende factor en vorm ik het koppelvlak richting de teams en lokale partijen. Maar dat geldt ook andersom, het is geen eenrichtingsverkeer. Belangrijke zaken die ik vanuit de teams en lokale partijen krijg te horen, koppel ik weer terug naar het LTC. Zo benut je ook de kennis en expertise vanuit de operatie."

'Ik voorzie dat mijn rol belangrijker wordt'

"Nu het LTC landelijk de operatie aanstuurt zijn bijvoorbeeld de lijntjes met de teamleiders in het land korter geworden. De districtsstaf is er als laag tussen uit, waardoor je als organisatie sneller kunt schakelen en inspelen als zich knelpunten voordoen in de operatie. Je kunt makkelijker daar zijn waar het er toe doet. En daar hebben zowel de Marechaussee als de maatschappij voordeel bij.

Mijn taak wordt op operationeel gebied minder zwaar, maar als BC voorzie ik dat mijn rol belangrijker wordt. Door de directe lijn van het LTC met de teamleiders neemt mijn verantwoordelijkheid als verlengstuk van het LTC toe. Bijvoorbeeld op personeelsgebied, zoals de zorg voor de teamleiders en -leden in de breedste zin van het woord. Van coachen en begeleiden tot aan het maken van opleidingsplannen en het zorgen dat de teams inzetgereed zijn.

Behalve dat ik verantwoordelijk ben voor de inzetbaarheid van de teams, ben ik ook betrokken bij de begeleiding en afstemming van opdrachten die het LTC bij de teamleiders uitzet. Dat is soms best lastig. Dan moet je keuzes maken die van invloed zijn op de operatie. Stuur ik iemand naar een opleiding of training, zodat de geoefendheid op peil is of zet ik de collega operationeel in. Het is uiteindelijk allebei nodig om aan de doelstellingen vanuit het LTC te kunnen voldoen.

Een belangrijke voorwaarde voor het laten slagen van deze nieuwe werkstructuur is een goede communicatie en coördinatie tussen het LTC, de BC en de teamleiders en -leden in het land. We moeten elkaar niet uit het oog verliezen, maar juist opzoeken en nog meer gebruikmaken van elkaars expertise. Wij moeten hier in de nabije toekomst samen met elkaar in blijven investeren. Op deze wijze kunnen wij het beste invulling geven aan de verandering die de maatschappij van ons vraagt."