Tekst kapitein Wouter Helders
Foto sergeant-majoor Dave de Vaal (video) en Corina van Marm (montage)

Wachtmeester Sayen Gerritsen, medewerker Grenspolitie Bonaire

Het werk als motorrijder bij de brigade Limburg-Zuid beviel wachtmeester Sayen Gerritsen (34) prima. Toch greep hij de kans op avontuur met beide handen aan en vertrok naar Bonaire om aan de slag te gaan als medewerker Grenspolitie. In Caribisch Nederland (Bonaire, St. Eustatius en Saba, red.) is de Koninklijke Marechaussee verantwoordelijk voor de grenspolitietaak op de luchthavens en aan de maritieme grens, en voor de militaire politietaken. Op Bonaire is de KMar hoofdzakelijk bezig met de grenspolitietaak.

"Bonaire is, als bijzondere gemeente, een onderdeel van Nederland, maar toch voelt het als een ander land", legt wachtmeester Gerritsen uit. Als eiland kent Bonaire zijn eigen dynamiek en problemen. "We komen hier van alles tegen. Zo stuiten we op passagiers die zonder visum het eiland proberen in te reizen. Soms komen we valse of vervalste paspoorten tegen of treffen we uitreizende personen aan die illegaal op het eiland zijn verbleven." Ook houdt de KMar personen aan die een misdrijf hebben begaan op de luchthaven, neemt ze aangiftes op en assisteert de KMar de Douane bij bijvoorbeeld drugsonderzoeken.

Gerritsen: "Het mooiste aan het werk zijn de vrijheid en afwisseling. Ik leer hier alles over grensbewaking en doe heel veel verschillende werkzaamheden. Op één dag sta je 's ochtends achter de inreisbalie en controleer je 's middags tijdens een patrouille door Kralendijk vissersboten. Dat maakt het werk mooi!"

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl