Nederland is van januari tot en met juni 2016 voorzitter van de Europese Unie. De Koninklijke Marechaussee vervult tijdens deze periode een aantal belangrijke taken. Zo nam de KMar begin februari onder andere de VIP-begeleiding, het grensproces en de ordehandhaving op Schiphol en het bewaken en beveiligen van bijeenkomsten op de luchthaven voor haar rekening.
Tijdens het EU-voorzitterschap wordt een groot aantal ministeriële en ambtelijke vergaderingen gehouden op verschillende locaties, zoals het Marine Etablissement Amsterdam (MEA), het Scheepvaartmuseum, Schiphol, het Nationaal Militair Museum en Vliegbasis Eindhoven. De KMar voerde tussen Schiphol en de diverse locaties tientallen motorbegeleidingen uit in samenwerking met de Nationale Politie.
Op het MEA werd door de brigade Noord-Holland de ordehandhaving opgepakt voor wat betreft het militaire gedeelte van het terrein. De focus lag rond het MEA en het Scheepvaartmuseum met name op de belangrijke bijeenkomsten, die tot Nationaal Evenement waren benoemd. Tot slot voerde de BSB diverse persoonsbeveiligingstaken uit. Het OTCKMar verzorgde diverse ceremoniële diensten zoals de erewacht bij het Scheepvaartmuseum, toen de ministers van Defensie van de verschillende EU-landen bijeenkwamen.
Frontex Management Board bijeen in Amsterdam
Op het Marine Etablissement Amsterdam heeft de 57ste Management Board-vergadering van Frontex plaatsgevonden.Als voorzitter van de Europese Unie zat Nederland de vergadering voor. Tijdens de vergadering werd gesproken over de huidige ontwikkelingen aan de Europese buitengrenzen. Nederland gaf een korte terugkoppeling van de ervaring met het Border Security Team (BST) in Griekenland.
Frontex zet op dit moment 4.000 grenswachters tegelijkertijd in, de grootste inzet ooit van het agentschap. Frontex, met als belangrijkste taak het versterken van Europese grenscontroles aan de EU-buitengrenzen, is een EU-agentschap dat in Nederland vertegenwoordigd wordt door de Marechaussee. De organisatie coördineert gezamenlijke operaties op het land, ter zee en in de lucht.
Geen KMar-detachement naar Vierdaagse
De Koninklijke Marechaussee doet dit jaar niet met een detachement mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. De reden hiervoor is de grote operationele druk door de toegenomen inzet. Ook valt de vakantiepiek op Schiphol tegelijk met de Vierdaagse. Volgend jaar wordt er bekeken of er wel een detachement wordt afgevaardigd.
Het besluit om geen detachement te leveren geldt voor de hele KMar-organisatie, dus het Landelijk Tactisch Commando, de brigades, het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum en de Staf Commandant Koninklijke Marechaussee. Individuele lopers kunnen nog wel meedoen. Zij moeten zichzelf aanmelden bij de organisatie van de Vierdaagse en vakantieverlof opnemen. Vanuit de KMar worden individuele lopers verder niet logistiek of facilitair ondersteund.
Communicatienetwerk C2000 vernieuwd
Het C2000-netwerk wordt vernieuwd, omdat het einde van de technische levensduur is bereikt.Het netwerk is inmiddels meer dan 13 jaar in gebruik bij onder andere de Koninklijke Marechaussee, Nationale Politie, brandweer, ambulancediensten en defensieonderdelen. De vernieuwing is begin 2017 afgerond.
Tijdens de vernieuwing worden ook diverse verbeterpunten doorgevoerd. Hieronder vallen bijvoorbeeld extra capaciteit bij rampen en grootschalige evenementen en verbeterde dekking buitenshuis. Daarnaast komt ook free seating op de meldkamer, de mogelijkheid tot encryptie en terugmelding van alarmering en nieuwe geïntegreerde radio- en alarmeringbediening op de meldkamer beschikbaar.
Van februari tot en met december 2016 worden er werkzaamheden aan de opstelpunten van het netwerk uitgevoerd. Tijdens de werkzaamheden kan tijdelijk lokaal sprake zijn van een verminderde beschikbaarheid van het spraak- en alarmeringnetwerk. Tegelijkertijd worden technische aanpassingen uitgevoerd in de meldkamers om de nieuwe radio alarmeringbediensystemen te implementeren.