Tekst Robert den Hartog
Foto sergeant Hille Hillinga, Phil Nijhuis, Bart Nijs en sergeant-majoor Maartje Roos
Vanwege de toegenomen migratiestromen richting Europa hebben veel EU-lidstaten de controle van hun binnengrenzen opgevoerd. Ook Nederland heeft maatregelen getroffen met als doel meer zicht te krijgen op de migratiestromen, mensensmokkel aan te pakken, mensonterende incidenten te voorkomen en de nationale veiligheid te bewaken. Daarom is de inzet van de Koninklijke Marechaussee sinds de zomer van 2015 flink uitgebreid. Hoofd cluster Grensmanagement Brenda Rooijackers licht de Marechaussee-inzet in Nederland toe.
Op welke manier is de KMar in Nederland betrokken bij de migratieproblematiek?
"De KMar is momenteel op veel fronten actief. Naast de reguliere grensbewaking spreken de MTV-controles het meest tot de verbeelding. Onlangs is besloten snelheidsbeperkende maatregelen in te voeren en de controles anders uit te voeren, zodat de collega's aan de grens een betere selectie kunnen maken van de voertuigen die ze willen controleren (zie ook pagina 2, red.). Maar ook op luchthavens (dedicated gatecontrol), aan de maritieme grens (bijvoorbeeld Hoek van Holland) en op het spoor is de KMar maximaal aanwezig en zijn de controlemomenten geïntensiveerd."
Op welke gebieden is er nog meer door de KMar geïntensiveerd?
"Naast de MTV-controles heeft de KMar tot taak het documentenonderzoek uit te voeren in het identificatie- en registratieproces in de asielprocedure. De KMar controleert bijvoorbeeld op de aanmeldcentra in Ter Apel en Budel reis- en identiteitsdocumenten van asielzoekers om zo het proces te versnellen en ook direct look-a-like fraude te kunnen onderkennen. Dit doet de Marechaussee ook op extra identificatie- en registratielocaties, zoals bij de politie in Amsterdam. Daarnaast zijn er meer intell-collega's ingezet, omdat de behoefte aan goede informatieproducten en prognoses groot is."