12

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

… de betaalzuil

Tekst Robert den Hartog
Foto Valerie Kuypers

Het zijn geen automaten waar je geld kunt opnemen. Integendeel, bij de betaalzuilen die op 15 locaties van de Koninklijke Marechaussee en op 150 politiebureaus komen te staan, kunnen burgers boetes en overige betalingen meteen afdoen. De eerste zogenoemde flappenhappers worden binnenkort getest.

Door op de oranje rondjes te klikken komt u meer te weten over de betaalzuil.

De reden: Er zijn veel partijen betrokken bij het uitvoeren van strafrechtelijke beslissingen. Samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie werken deze organisaties aan verbeterpunten in de Uitvoeringsketen Strafrechtelijke Beslissingen (USB). De betaalzuil beperkt voor de KMar en de politie de administratieve afhandeling, die bij het innen van boetes komt kijken. Ook verloopt het traject met de betaalzuil sneller en veiliger.

De locaties: De 15 betaalvoorzieningen komen op de KMar-werklocaties Delfzijl, Groningen Airport Eelde, Coevorden, Zevenaar, Backoffice Nooddocumenten, IJmuiden, Den Helder, Amsterdam Haven, Rotterdam The Hague Airport, Hoek van Holland, Terneuzen, Hoogerheide, Eindhoven Airport, Venlo en Maastricht Aachen Airport. KMar-collega's kunnen ook terecht op een van de 6 politielocaties in de buurt van de brigades waar geen betaalvoorziening wordt geplaatst: Baarn (Eemnesserweg), Apeldoorn (Europaweg), Oldenzaal (Noordwal), Hengelo (Willemstraat), Enschede (Hermandaal) en Leeuwarden (Holstmeerweg).

De voordelen: Door het automatiseren van het betalingsproces verrichten marechaussees en agenten minder administratieve handelingen en wordt de kans op fouten verkleind. Bovendien maken beide organisaties straks gebruik van het systeem en hanteren ze een gelijke werkwijze. Bij de zuilen zijn minder mensen betrokken bij de afhandeling van betalingen en er zijn dus ook minder risicomomenten.

De mogelijkheden: Personen die een boete moeten betalen kunnen dit contant, met pin of creditcard doen. Het apparaat schrijft de bedragen vervolgens automatisch bij op de rekening van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). De betaalzuil leest bankbiljetten met behulp van een laser, neemt Nederlandse geldbiljetten en munten in, retourneert wisselgeld en herkent en weigert onleesbaar geld. Onleesbaar geld kan met een sealbag in de betaalzuil worden afgestort. De betaalvoorziening print betalingsbewijzen uit en signaleert een boete bij het CJIB af.

KMar-specifiek: Op verzoek van de Marechaussee krijgt de betaalzuil een apart keuzemenu naast het afhandelen van betalingen aan het CJIB. Onder het kopje 'Overige Betalingen KMar' kunnen bijvoorbeeld ook betalingen voor een noodpaspoort of visa, garantie- en waarborgsom, in beslag genomen geld, sleep- en stallingskosten en bestuurlijke boetes worden gedaan. Behalve de betaalzuil, krijgt de Marechaussee op Schiphol mobile devices. Deze apparaten kunnen bijna hetzelfde als de originele betaalvoorzieningen. Ze kunnen alleen geen contant geld accepteren. Contante betalingen blijven daarom via Backoffice Nooddocumenten lopen.