Apeldoorn, Nederland

"Ik werk op Bonaire als landsambtenaar via de Rijksdienst Caribisch Nederland. Tot 10-10-2010 werkte ik voor het Korps Politie Nederlandse Antillen achter de balie op luchthaven Flamingo Airport. Daar controleerde ik de documenten van reizigers tijdens in- en uitreis. Toen Bonaire, Sint Eustatius en Saba in 2010 bijzondere gemeenten van Nederland werden, zijn wij ondergebracht bij de Koninklijke Marechaussee. Daardoor is ook mijn werk veranderd. Mijn takenpakket als grensbewaker is flink uitgebreid. Ik werk op Bonaire nu niet meer alleen op de luchthaven, maar ook op de havenpost. En ik voer nu ook grenspolitietaken uit, bijvoorbeeld als de douane een reiziger aanhoudt die in het bezit van drugs is. Ik handel de zaak dan verder af.

Momenteel ben ik in Nederland omdat ik op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar in Apeldoorn de opleiding tot Leergang Senior Medewerker (LSM) volg. De opleiding LSM staat in het teken van leidinggeven. Ik leer mijzelf beter kennen, maar ik leer ook de persoonlijkheidsprofielen van anderen te herkennen. Wat zijn de competenties van mijn collega's en wat hebben ze nodig? Hoe kan ik het beste met mijn collega's communiceren? Als ik de opleiding heb afgerond ben ik senior Medewerker bij de Rijksdienst Caribisch Nederland. Dat is een leidinggevende rol, die gelijk is aan de rang van opperwachtmeester.

De opleiding bestaat uit meerdere delen. Voor het eerste deel ben ik al 3 weken in Nederland geweest. Daarna heb ik 3 weken Beroeps Praktijk Vorming gedaan op Bonaire, om alles wat ik leer ook in de praktijk te brengen. Nu ben ik bezig aan mijn tweede blok van 3 weken in Nederland. Als ik mijn examens haal kan ik mijn tweede BPV-periode van 6 weken op Bonaire gaan doen en sluit ik de opleiding af met een eindgesprek.

Nederland is voor mij geen onbekende bestemming. Ik ben hier al een paar keer geweest om familie te bezoeken. En 3 jaar geleden ben ik als vertegenwoordiger van het Caribisch Gebied bij de commando-overdracht van de KMar aanwezig geweest. Momenteel is ook mijn zoon overgekomen naar Nederland. Daarom reis ik 's avonds van Apeldoorn naar Utrecht om tijd met hem door te brengen. Dat is erg fijn na de lange lesdagen. Bonaire en Nederland zijn niet met elkaar te vergelijken. Wat ik mis? Natuurlijk het lekkere weer, het strand en de blauwe zee."

Groeten,

Charlisse Offerman

Medewerker Grenspolitie Bonaire