Tekst Robert den Hartog
Foto Pieter Visser en Friso Booij (video), Jos van Stralen (montage)

Adjudant Jacco, chauffeur/boordschutter YPR

Ruim 2,5 meter breed, 5 meter lang en bijna 3 meter hoog, een totaal gewicht van 13.500 kilo en een topsnelheid van rond de 70 kilometer per uur. Adjudant Jacco is chauffeur en boordschutter op de YPR 765 KMar. Hij omschrijft het pantserrupsvoertuig als een luxe taxi. "Wij brengen met ons voertuig speciale eenheden van de Mariniers, de DSI of onze eigen Bijstandseenheid naar elke gewenste locatie." Het voertuig laat zich door niets of niemand tegenhouden. De YPR is namelijk uit te rusten met een doordrukstang of dozerblad. Het ruimt met gemak barricades of andere obstakels uit de weg. Ook kan de YPR worden uitgerust met een trapconstructie om vliegtuigen of gebouwen te bestormen.

Chauffeur en boordschutter YPR is een neventaak. Normaal gesproken is Jacco teamleider bij de brigade Politie en Beveiliging op Schiphol. Toen hij 10 jaar geleden werd gevraagd om ook bij het toenmalige Pantserwagenpeloton Amsterdam te komen werken, twijfelde hij geen moment. "Het voertuig trok mij meteen aan. Het is misschien een oud voertuig, maar het werkt allemaal wel. De YPR is uniek, er zijn maar weinig collega's die dit werk doen. Op deze manier kan ik iets teruggeven aan de maatschappij."

"De kans dat je ingezet wordt, is niet zo groot, maar als we worden opgeroepen, is er ook echt iets aan de hand", legt Jacco uit. Daarom traint de Landelijk Bijstandsorganisatie van de KMar met de YPR op verschillende locaties in het land. Tijdens de trainingen oefenen de boordschutters met het boordwapen, de MAG-mitrailleur. Ook komt de rijvaardigheid uitgebreid aan bod, zowel in het terrein als op de openbare weg. Het rijden met een YPR is namelijk niet eenvoudig. "Het voertuig heeft geen stuur en geen wielen, maar 2 sticks en rupsbanden. De YPR trekt standaard iets naar rechts, dus je moet het voertuig continu corrigeren om het rechtdoor te laten rijden. Dat maakt het besturen best intensief."

Begin december trainde Jacco zijn schiet- en rijvaardigheid op de generaal-majoor De Ruyter Van Steveninckkazerne in Oirschot. Bekijk de clip om te zien hoe het hem verging.

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl