03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 12

De 12 mooiste foto's van…

Tekst Robert den Hartog
Foto Mediacentrum Defensie

…de Marechaussee in 2015

De Koninklijke Marechaussee stond in 2015 flink in de schijnwerpers. Zowel landelijke als lokale media berichtten vaak over de KMar. Ook de fotografen van het Mediacentrum Defensie reisden stad en land af om KMar-collega's, het materieel en de werkzaamheden van de KMar vast te leggen. De redactie selecteerde per maand voor u de mooiste foto.

Licht aan het einde van de tunnel

De Westerscheldetunnel bij Terneuzen is een ideale locatie voor een MTV-controle. De 6.600 meter lange tunnel geeft de motorrijders genoeg tijd om interessante voertuigen te selecteren en naar de controlestrook aan het einde van de tunnel te begeleiden. (Foto: sergeant-majoor Sjoerd Hilckmann)

BE in straatbeeld

Vanwege de aanslagen in Parijs in januari neemt de Koninklijke Marechaussee op 9 februari de bewaking en beveiliging van objecten met een verhoogd risico over van de politie. Vooral in Den Haag komt de KMar prominenter in het straatbeeld voor. (Foto: Valerie Kuypers)

Grote verhuizing

Niet meer de vertrouwde Koningin Beatrixkazerne, maar het Plein-Kalvermarktcomplex in het centrum van Den Haag. De volledige Staf van de Koninklijke Marechaussee verhuist naar het nieuwe onderkomen. Inmiddels is bekend dat de KBK de komende jaren toch in gebruik blijft. (Foto: Phil Nijhuis)

Nestel van goud

De nestels op het uniform zijn verbonden aan een functie of rang. De wapenadjudant van de KMar heeft een goudkleurige nassaublauwe nestel met zilverkleurige nestelpennen. Wapenadjudant Ed Schuur draagt na 5 jaar zijn gouden nestel over aan zijn opvolger adjudant Bert van Holst. (Foto: Evert-Jan Daniels)

Monster van het Waddengebied

2 spiksplinternieuwe FRISC's draaien in het Waddengebied een pilot voor het bewaken van de maritieme grens. De vervanger van de rijksvaartuigen heeft een topsnelheid van bijna 80 kilometer per uur, 43 knopen. Handig voor het informatiegestuurd optreden. (Foto: Evert-Jan Daniels)

Snuffelen naar verstekelingen

Gestapeld tussen autobanden, ovens en wasmachines. De marechaussees bij doorlaatpost Hoek van Holland kijken nergens meer van op. Regelmatig treffen ze verstekelingen aan. De KMar bestrijdt deze vorm van mensensmokkel en wordt daarbij ondersteund door migratiespeurhonden. (Foto: sergeant Hille Hillinga)

Op de fiets langs de kade

Honderdduizenden mensen komen jaarlijks op de Open Dagen van Defensie af. Om deze grootschalige evenementen op militaire terreinen in goede banen te leiden is de Koninklijke Marechaussee aanwezig, zoals tijdens de Marinedagen. (Foto: Keesnan Dogger)

Speuren naar migranten

Nabij het Griekse eiland Chios speurt een marechaussee vanaf een RHIB de horizon af op zoek naar bootjes met migranten. De Marechaussee ondersteunde namens Frontex de Grieken bij het bewaken van de Europese buitengrens. (Foto: sergeant-1 Eva Klijn)

Hulp van de Landmacht

De migrantenstroom uit het Midden-Oosten neemt dagelijks toe. Daarom worden de Mobiel Toezicht Veiligheid-controles van de KMar uitgebreid. Militairen van de Landmacht schieten te hulp en vormen extra handen en ogen aan de grens. (Foto: Phil Nijhuis)

Zwarte griffioen

In het Duitse Sankt Augustin traint de BSB samen met vergelijkbare internationale eenheden de beveiligingstaak in het buitenland. Onder de noemer 'Black Griffin' houden initiatiefnemers Nederland en Duitsland de eerste meerdaagse International Close Protection Workshop. (Foto: Phil Nijhuis)

Nieuwe commandant voor de KMar

Het Binnenhof in Den Haag vormt het decor voor de commando-overdracht van de KMar. Marechaussee van het eerste uur, luitenant-generaal Harry van den Brink, neemt de leiding over van luitenant-generaal Hans Leijtens. (Foto: sergeant-majoor Gerben van Es)

Een foto van dé foto

Opperwachtmeester Gert-Jan Wisse wint de defensiefotowedstrijd Resolutie 1325. De gelijknamige VN Veiligheidsresolutie 1325 streeft naar gendergelijkheid voor vrouwen en mannen. Wisse maakte de foto in Irak bij de gevangenis in As Samawah: Iraakse vrouwen en kinderen bezoeken de gevangenis, waar veel mannen gevangen zijn voor zware geweldsdelicten. (Foto: Keesnan Dogger)