Nairobi, Kenia

"Op 23 september ben ik als eerste van de KMar deel uit gaan maken van de European Union Training Mission Somalia (EUTM Somalia). De trainingsmissie startte op 10 april 2010 en was oorspronkelijk gericht op de opleidingsactiviteiten voor militairen van het Somalische nationale leger, die onder andere strijden tegen de terreurorganisatie Al-Shabaab. Eerst werden die trainingen in buurland Uganda gegeven, maar sinds 2014 in het Somalische Mogadishu. Daarnaast is er nu ook een Mentoring & Advisory-team actief dat op bestuurlijk niveau toezicht probeert te houden en advies geeft aan het Somalische ministerie van Defensie en de Generale Staf.

Ik ben, in tegenstelling tot 6 andere Nederlanders die in Mogadishu diverse (staf)functies bekleden, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi gestationeerd. Ik werk samen met een Spaanse en Zweedse kapitein en vervul de J1- en J4-taak als Personnel Logistics Officer. Ik werk in Nairobi omdat met name de logistieke rol hier goed uitgevoerd kan worden. Ik kan me, met kleine beperkingen, in de stad begeven om materialen aan te schaffen, die vanuit de missie worden gevraagd. Je moet denken aan bureaustoelen, cartridges en vlaggetjes, maar ook medische apparatuur. Daarnaast houd ik mij bezig met het boeken van tickets, zorg ik voor transport en plan ik accommodaties. Ook komt het voor dat we medische evacuaties begeleiden in het ziekenhuis, waar we dan onder andere optreden als vertaler en de cash betalingen doen. Het is een veelzijdige taak, die 24/7 aandacht vraagt.

De dagelijkse werkzaamheden vinden voornamelijk plaats vanuit mijn appartementencomplex. Een prima locatie, waar alles goed is geregeld. Ook op vrije momenten kun je hier in Nairobi goed vertoeven. Het gevoel van op missie zijn, heb ik dan ook niet vaak. Dat gevoel was anders toen ik Mogadishu bezocht. Daar loop je in je uniform, bevind je je op een kamp en maak je deel uit van de militaire structuur. In Nairobi is dat gevoel totaal anders. Ik zit hier op mijn plek en deze taak is mij op het lijf geschreven. Ja, ik ben toch voor 6 maanden op missie en weer even weg uit mijn sociale leven. Ik mis mijn vriendin en mijn kinderen, maar ik weet dat ik het met deze klus getroffen heb!"

Groeten,

Adjudant Marc

Personnel Logistics Officer

European Union Training Mission Somalia