Tekst kapitein Klaas Daane Bolier
Foto Herman Zonderland
HBO/WO-diploma eis voor Specifieke Officiers Opleiding
In januari beginnen 8 collega's aan de Specifieke Officiers Opleiding (SOO) op de KMA in Breda. 6 vragen over deze nieuwe opleiding die de kandidaten klaarstoomt voor het officierschap en 2 reacties van kersverse SOO'ers.
Waarom deze nieuwe opleiding?
De Marechaussee beschikt over een fors bestand aan 'uitlopers', oftewel onderofficieren die zijn doorgestroomd naar de officiersrangen. Daarnaast zijn er onderofficieren binnen de gelederen die zich gekwalificeerd hebben door het volgen van een HBO- of WO-studie.
Het doel van de SOO is om deze functionarissen de nodige houvast en bagage mee te geven voor het acteren op officiersniveau. Dit is goed voor de ontwikkeling van de medewerker, maar ook voor de organisatie. Deze functionarissen beschikken niet alleen over de juiste kwalificaties, maar brengen daarnaast ook veel werkervaring met zich mee. Ze zijn daardoor breed inzetbaar.
De opleiding is overigens niet nieuw binnen Defensie. De SOO wordt al een aantal jaar aangeboden aan collega's van de landmacht en luchtmacht. De ervaringen zijn positief en vandaar dat de Marechaussee daar nu bij aanhaakt met een eigen variant.
Wat leer je tijdens de SOO?
Aangezien de opleiding zich richt op de oudere medewerker met ruime (leidinggevende) ervaring, komen in de SOO vooral theoretische vakken aan bod zoals Commandovoering, Leidinggeven en Ethiek, Militair Management en Bedrijfsvoering en Inleiding Militaire Operaties. Al deze vakken hebben tot doel de aspirant-officier te helpen bij het ontwikkelen van een bredere kijk op de defensieorganisatie.
Hoe lang duurt de SOO?
23 weken en de opleiding wordt gegeven op de KMA in Breda. In eerste instantie zal de SOO voor de Marechaussee 1 keer per jaar gegeven worden aan 10 militairen.
Kan iedereen met officiers-aspiraties de SOO volgen?
Nee, er zijn duidelijke criteria aan verbonden. Voor alle kandidaten geldt dat ze na afronding nog minimaal 2 functies moeten vervullen tot aan hun FLO. Dit heeft te maken met het rendementscriterium dat de KMar hanteert. Oftewel de organisatie wil nog wel een tijdje profijt hebben van de afgestudeerde SOO'er.
Ook moeten onderofficieren minimaal over een afgeronde HBO-opleiding beschikken om toegelaten te kunnen worden. Er wordt vooralsnog alleen een uitzondering gemaakt voor ex-onderofficieren die nu al officier zijn en nog minimaal 2 functies moeten draaien.
Betekent dit dat je nu zonder HBO/WO-opleiding als oudere onderofficier niet meer door kunt stromen naar de officiersrangen?
Het wordt een harde eis dat KMar-officieren een opleiding aan de NLDA hebben afgerond. Voor jongere onderofficieren en marechaussees met officierspotentie zijn er andere opleidingsmogelijkheden beschikbaar op de NLDA, maar voor oudere onderofficieren is de SOO daartoe de enige mogelijkheid.
Het staat de organisatie echter wel vrij om te bekijken of iemand vrijgesteld moet worden van deze NLDA-eis.
Hoe kun je interesse tonen?
Het cluster P&O publiceert ieder jaar met een P&O-bulletin de organisatiebehoefte voor uitlopers op een specifiek beleidsterrein. Hierop kunnen kandidaten dan hun interesse kenbaar maken en kan met het selectietraject worden gestart.
Een belangrijk onderdeel van de selectie is het gesprek met de Opleidings- en Advies Commissie. Deze commissie zal dan een positief of negatief advies geven met betrekking tot de voordracht SOO.
Meer informatie over de SOO is beschikbaar op het intranet van de KMar.