09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

Achter de schermen

Multidisciplinaire controle op Schiphol

Criminaliteit bestrijden kan op verschillende manieren. Een daarvan is het uitvoeren van multidisciplinaire controles. De Koninklijke Marechaussee neemt samen met ketenpartners regelmatig deel aan dit soort grootschalige acties. Iedere partij heeft een andere focus en gebruikt hiervoor haar eigen kennis en expertise. Zo controleren deelnemende instanties onder andere inkomsten, bezittingen en de identiteit van de passanten. Door deze informatie snel te delen met de andere aanwezige partners kunnen ze slagvaardig optreden.

De laatste grote multidisciplinaire controle vond plaats in de omgeving van luchthaven Schiphol. Behalve de Marechaussee namen onder andere ook de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau, de Nationale Politie en de Financial Intelligence Unit deel aan de actie. Lees hieronder wat de verschillende ketenpartners doen tijdens een multidisciplinaire controle en hoe ze gebruik maken van elkaars expertise.

Tekst: eerste luitenant Johanna van Waardenberg l Foto's: Valerie Kuypers

'Goed voor de onderlinge contacten'

Kapitein Andre Hartman l Koninklijke Marechaussee l Hoofd sectie Finec

"Het multidisciplinair samenwerken met ketenpartners levert veel positieve resultaten op. Door gebruik te maken van elkaars expertise en informatie kunnen wij misdaad gezamenlijk aanpakken. De KMar beschikt over bepaalde expertise die andere partijen niet hebben. En andersom. Zo kijken wij veel verder door het werkveld. Denk maar aan falsificaties, Wet wapens en munitie of grenscontroles. Wij zijn daardoor een gewilde partner. Dit soort controles zijn goed voor de onderlinge contacten. Als je elkaar kent, zoek je mensen sneller op als je ze nodig hebt. Uiteindelijk hebben wij elkaar nodig om de criminaliteit tegen te gaan en te zorgen voor een veiligere omgeving. In dit geval dus de omgeving van de luchthaven."

'KMar als sterke arm'

Jørgen van Dijk l Belastingdienst l Coördinator deurwaarders regio Hoofddorp

"De Belastingdienst confronteert tijdens dit soort controles passanten met hun eventuele belastingschuld. Uiteindelijk moet iedereen in Nederland belasting betalen. Als mensen niet kunnen betalen, kunnen zij om een betalingsregeling vragen. Bij mensen die niet willen betalen, moeten wij dit op een andere manier vorderen. Meestal doen wij dit door een voertuig of andere waardevolle spullen in beslag te nemen. Wij werken vaak samen met de Koninklijke Marechaussee. Tijdens de multidisciplinaire controles kunnen wij qua veiligheid enorm op deze partner bouwen. Voor ons is de KMar een 'sterke arm' in geval van nood. Dat maakt het werk voor ons een stuk makkelijker."

'Iedereen een eigen specialisme'

Jeroen van Seben l Nationale Politie l Hoofdagent basis politiezorg 

"Tijdens deze gezamenlijke controle checken we alles in 1 keer. We zoeken alles tot in de puntjes uit. De aanwezigheid van veel verschillende ketenpartners heeft dan ook echt een meerwaarde. Er is op veel verschillende vlakken deskundigheid aanwezig. Zo maken wij als politie regelmatig gebruik van de documentexpertise van de KMar. De KMar op Schiphol is altijd bereikbaar om documenten te laten checken. Dag en nacht. Dat is voor ons werk op straat ideaal. De KMar is meer gespitst op bepaalde onderwerpen. Terwijl de politie een veel breder werkveld heeft. Hierdoor kun je elkaar goed aanvullen."

'Onze partners laten zien wat we kunnen'

Douwe Veenstra l Centraal Justitieel Incassobureau l Medewerker zware criminaliteit 

"Iedereen kent ons van de verkeersboetes, maar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) doet veel meer dan alleen dat. Het CJIB pakt namelijk ook zware criminaliteit aan. Criminelen roepen vaak dat ze geen geld bezitten, maar rijden ondertussen wel vaak in dure auto's of leven in luxe. Tijdens dit soort multidisciplinaire controles controleren we onder andere of personen nog ontnemingsmaatregelen hebben openstaan. De KMar en/of de politie doen bij dit soort controles een eerste check en een nadere check bij ons. Wanneer er vermogen wordt aangetroffen, biedt ons dit de mogelijkheid om beslag te laten leggen door een deurwaarder of bij de rechter lijfsdwang te vorderen. Bij dit soort acties laten we zien wie we zijn en wat we doen. Door zo samen te werken, wordt het CJIB zichtbaar en staat hierdoor sterker in de strafrechtketen."

'Zorgen voor het complete plaatje'

Peter Winter l Accountmanager l Financial Intelligence Unit 

"De Financial Intelligence Unit houdt zich bezig met verdachte geldtransacties. Als iemand tijdens een multidisciplinaire controle langs de kant wordt gezet, checken wij of er een hit is in ons systeem. Banken en andere financiële instanties maken een melding als er opeens een ongebruikelijke transactie plaatsvindt, zoals een storting van een hoog bedrag. Aan de hand daarvan controleren wij of er wellicht criminele activiteiten plaatsvinden. Door deze informatie te delen, komen we vaak op een spoor. Alle extra gegevens van andere ketenpartners zorgen voor het complete plaatje. Wij werken vaak samen met collega's van de KMar. Ze begrijpen het werk en zijn een betrouwbare partner."