Tekst Arjen de Boer
Foto sergeant Ruud Mol (video), Corina van Marm (montage)

Wachtmeesters Petra en Nina, bikers

All terrain bike, het woord zegt het al; een fiets die is gemaakt voor het zware werk. Een grindweg, modderspoor of steile afdalingen mogen geen probleem zijn. Maar wachtmeesters Petra (25) en Nina (26) gebruiken de robuuste tweewielers om hun werk te doen in en rond de luchthaven Schiphol.

Daar zijn geen steile hellingen, maar trappen. Geen steentjes, maar soms spekgladde tegels. Geen bomen en struiken om te ontwijken, maar duizenden reizigers met bagagekarretjes en rolkoffers. Passagiers die kriskras door elkaar lopen.

Bikers van de Marechaussee hebben geleerd om veilig te manoeuvreren in drukke mensenmassa's. Noodstops en heel langzaam rijden zijn geen probleem. Vooraf hebben Petra en Nina, en de ongeveer 15 andere bikers van de brigade Politie & Beveiliging op Schiphol, een selectie doorstaan waarbij hun conditie flink op de proef werd gesteld. Daarna volgde een cursus van een week waarin bijvoorbeeld speciale technieken worden geleerd om iemand al fietsend aan te houden.

Het werk is heel afwisselend. Schiphol is immers net een kleine stad waar van alles gebeurt. "Voorlopig willen we niet anders", stellen Petra en Nina.

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl