Tekst Robert den Hartog
Foto sergeant Hille Hillinga, Phil Nijhuis, Don van Rooy en korporaal-1 Zadrach Salampessy

OTCKMar levert maatwerk

Met de komst van het Landelijk Tactisch Commando zet de Koninklijke Marechaussee haar mensen in daar waar het werk is. Die inzet gebeurt op basis van informatie. Het werk kan dus op een andere locatie zijn en soms zelfs binnen een ander taakveld of met een andere focus. Hoe wordt ervoor gezorgd dat de collega's over de juiste kwaliteiten beschikken om het werk goed te kunnen uitvoeren? Het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar biedt uitkomst met maatwerk.

De sector Vaktechnische Opleidingen leverde ook in aanloop naar de Nuclear Security Summit vorig jaar maatwerk aan marechausseecollega's voor het uitvoeren van controles langs de landsgrenzen. Recent leidde SVO nog tientallen landmachtcollega's op, zodat ze konden ondersteunen bij de uitbreiding van het Mobiel Toezicht Veiligheid door de KMar.

Een voorbeeld. Vorig jaar nam de toestroom van migranten uit Syrië en Eritrea toe. Uit onderzoek werd al snel duidelijk dat er sprake was van mensensmokkel. Om daar als Marechaussee aan de grens nog beter op te kunnen reageren, werd de sector Vaktechnische Opleidingen van het OTCKMar gevraagd een verdiepingsslag te maken in de indicatoren rondom mensensmokkel. De zogenoemde 'focusdag over mensensmokkel' werd uiteindelijk aan bijna alle MTV-brigades gegeven.

Het verzoek voor de focusdag over mensensmokkel kwam uit het speciaal ingerichte LSGBO. Majoor Michael Rustenhoven, commandant sector Vaktechnische Opleidingen: "We hebben gekeken naar de exacte wens, wat we op de plank hadden liggen aan opleidingen en wat er allemaal aan bod moest komen tijdens de focusdag om het gewenste effect bij de collega's te bereiken. Met dit maatwerk kunnen we nog beter inspelen op actuele situaties, die de aandacht van de Marechaussee nodig hebben."

Er hoeft geen actuele aanleiding te zijn om een verzoek voor een focusdag bij het OTCKMar in te dienen.

De sector Vaktechnische Opleidingen verzorgt alleen een focusdag als er een verzoek vanuit de operatie komt. En daar hoeft niet altijd een actuele aanleiding voor te zijn. "Leidinggevenden zijn verantwoordelijk voor het op peil houden van de kennis en expertise van hun personeel. Als zij het nodig vinden dat er aandachtgebieden zijn die binnen hun brigade, team of groep verder zijn te verbeteren, kunnen zij bij ons een verzoek doen voor een focusdag op maat."

Het OTCKMar zoekt graag de verbinding met de werkvloer, zodat het weet wat er in de operatie speelt.

Omdat het geven van een focusdag veel manuren kost, geschiedt het wel of niet doorgaan en de planning ervan in overleg met het LTC. De duur van het maatwerk kan variëren van enkele uren tot enkele dagen. Het taakaccent maakt niet uit: binnen de sector Vaktechnische Opleidingen is alle expertise aanwezig binnen de teams Bewaken en Beveiligen, Grenspolitietaken, Opsporing, Rechtshandhaving en Intell (OR&I), Internationale en Militaire Politietaken en een bureau Gedrag en Ethiek.

En de focusdagen leveren de sector Vaktechnische Opleidingen ook wat op. "We zoeken als opleidingscentrum graag de verbinding met de werkvloer, zodat we weten wat er speelt. Onze instructeurs bezoeken bijvoorbeeld regelmatig grote controles. Maar tijdens focusdagen zien we ook wat de kwaliteit van de operationele collega's is en wat eventueel nog verder kan worden verbeterd. We weten dus waar we op moeten focussen en kunnen zo onze opleidingen verbeteren. Zo helpen we elkaar."

spacer2

Eerste luitenant Bas Germs over 'zijn' focusdag:

"Ik was teamleider bij de brigade Oostgrens-Noord in Enschede toen we de focusdag over mensensmokkel kregen. Ik heb die dag als zeer positief ervaren. In eerste instantie denk je 'wat moet ons nog worden bijgebracht, wat gaan ze ons leren', maar je steekt er echt iets van op. Mensensmokkel is namelijk zeer complex. Wanneer pas je welke bevoegdheden toe, met welke wetgevingen heb je te maken en op welke indicatoren moet je letten. Echt een stukje bewustwording. Je denkt het vaak allemaal te weten, maar soms is het goed even een 'tik op je vingers' te krijgen en een verdiepingsslag te maken.

De focusdag werd gegeven op onze brigade door een instructeur van het OTCKMar, maar ook door een collega van de landelijke recherche. Het hele proces was dus vertegenwoordigd. Er was een ‘controleplaats’ ingericht. We oefenden verschillende casussen waarbij aandachtspunten als staande houden, voorgeleiden, voertuig doorzoeken, in beslag nemen van goederen de revue passeerden. Maar ook het vergaren en het muteren van informatie kwam aan bod. Ik denk dat dit soort focusdagen altijd nuttig zijn, echt je kennis even opfrissen. Door veel te oefenen, sta je in de praktijk nog steviger in je schoenen en pak je op het juiste moment sneller door in een zaak."