03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

De 12 mooiste foto's van…

Tekst Patrick Regan
Foto Valerie Kuypers

…de BE KMar en de ME van de politie

De collega's van de Bijstandseenheid (BE) van de Koninklijke Marechaussee zijn gespecialiseerd in het optreden in het hoge geweldsspectrum. Maar de BE kan de Mobiele Eenheid van de Nationale Politie ook ondersteunen als er moet worden opgetreden in het lage geweldsspectrum, zoals bij het aanspreken van personen waarbij niet vanaf het eerste moment een helm en schild nodig zijn. Door samen te trainen kunnen de KMar en de Nationale Politie procedures op elkaar afstemmen en in de praktijk toepassen. De afgelopen periode gebeurde dat op het mobilisatiecomplex Ede-Driesprong. Tijdens het bezoek van fotograaf Valerie Kuypers liep een fictieve huldiging van het voetbalelftal van Oranje-Zwart compleet uit de hand.

Flexibele inzet staat centraal tijdens de oefening. Contact zoeken met mensen, voelen hoe de sfeer is en met onruststokers in gesprek gaan. Ook van belang: BE en ME leren dezelfde taal te spreken tijdens de inzet.

De sfeer tijdens de huldiging is gespannen. De aanhoudingseenheid (AE) in burger tussen de feestgangers, haalt oproerkraaiers er binnen no time tussenuit.

Is er ergens een opstootje of verricht de AE zoals op de foto een aanhouding, de politie te paard houdt omstanders op afstand.

Bij de flexibele inzet gaat het om de dialoog. Wie het echter te bont maakt, wordt aangehouden.

De 'relschoppers' tijdens de oefening zijn afkomstig van de opleiding Veiligheid en Defensie. Later zullen zij degenen zijn die onder andere zorgen voor de veiligheid tijdens evenementen.

De huldiging loopt uit de hand. Nadat de BE en ME zich kortstondig hebben teruggetrokken, verschijnen ze weer ten tonele. Een stuk beter uitgerust voor de situatie.

De linie die de marechaussees vormen is niet zo 1, 2, 3 doorbroken…

…hoe hard sommigen het ook proberen.

Terwijl de 'relschoppers' van het terrein worden weggedreven, forceert de politie te paard indien nodig een doorbraak. Opeens gaat het heel snel.

De houten blokjes die van tevoren zijn verstrekt worden gretig naar de BE en ME gegooid.

Hen deert het echter niet. Wat de helm en het schild niet tegenhouden, kan dankzij de goed beschermende uitrusting geen kwaad.

De 'relschoppers' worden van het terrein verdreven. De oefening is geslaagd.