08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

KMarKort

Koninklijk bezoek aan de grens

Koning Willem-Alexander heeft een werkbezoek gebracht aan de brigade Brabant-Zuid. De Koning kreeg daar onder meer informatie over de weg die de Koninklijke Marechaussee is ingeslagen. Onderwerpen als informatiegestuurd optreden en het Landelijk Tactisch Commando passeerden de revue.

De Koning kreeg op de controleplek in Hazeldonk uitleg over het Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV). Dat is sinds 17 september uitgebreid vanwege de huidige verhoogde instroom van vreemdelingen. Met de controle werd getoond hoe de Marechaussee MTV-controles gebruikt om beter zicht te krijgen op de vluchtelingenstroom. Hierdoor kunnen illegale migratie en criminaliteit, zoals mensensmokkel tegen worden gegaan en de mensonterende incidenten worden voorkomen. Motorrijders van de KMar brachten de voertuigen naar de controlelocatie voor verder onderzoek. Tijdens de controle ondersteunden collega's van de landmacht en douane bij het doorzoeken van de voertuigen.

lijntje

Messerschmidt nieuwe directeur Operaties

Kolonel Marty Messerschmidt (53) is vanaf 1 december de nieuwe directeur Operaties van de Koninklijke Marechaussee. Hij wordt dan ook bevorderd tot brigadegeneraal. Hij volgt brigadegeneraal Ronald Harmsma op die commandant wordt van de divisie Facilitair & Logistiek van het Commando DienstenCentra.

Messerschmidt begon zijn loopbaan bij de landmacht in 1982 op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Na afronding van zijn administratief-economische opleiding maakte hij in 1989 de overstap naar de Koninklijke Marechaussee. In 1992 volgde zijn eerste uitzending naar Egypte.

Messerschmidt had daarna diverse functies als onder meer militair-assistent van de commandant KMar, krijgsmachtdeelplanner van de afdelingen Nationale Plannen van de Defensiestaf en Commandant Dienst Vreemdelingenzaken van het district Schiphol. Hij rondde daarnaast een studie rechten en een master of public administration af.

Van 2006 tot 2011 bekleedde Messerschmidt de functie van directeur Operationele Ondersteuning bij de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) van het ministerie van Justitie. In 2011 rondde hij de Leergang Topmanagement Defensie af. In 2013 volgde opnieuw een uitzending, nu naar Afghanistan. Sinds juni 2014 is Messerschmidt commandant district West.

lijntje

Marechaussee presenteert zich op NIDV-beurs

De Koninklijke Marechaussee heeft deelgenomen aan de 27ste NIDV-beurs in Ahoy Rotterdam. Het thema van het symposium en de tentoonstelling van de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid luidde dit jaar: 'Cruciale capaciteiten: een nieuwe kijk op veiligheid'.

Op de tentoonstelling waren overheidspartijen, defensie- en veiligheidsgerelateerde bedrijven en kennisinstellingen vertegenwoordigd. De Koninklijke Marechaussee presenteerde zich op de beursvloer met Hoog Risico Beveiliging (HRB) en het Expertise Centrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID). In de stand konden bezoekers over deze onderwerpen in gesprek met KMar-collega's.

lijntje

Aftrap EUPST II door Marechaussee

De European Union Police Services Training (EUPST) is gestart onder voorzitterschap van de Koninklijke Marechaussee. Dit gebeurde tijdens een conferentie voor politietrainers in Den Haag. EUPST is bedoeld om de samenwerking van (militaire) politiediensten op een hoger plan te brengen. Dit gebeurt ter voorbereiding op internationale inzet.

De conferentie is het eerste initiatief van EUPST II. De Koninklijke Marechaussee is sinds september voor 3 jaar voorzitter van EUPST II. In die periode vinden er 21 oefeningen en deeltrainingen plaatsen. Ook wordt op academisch niveau kennis uitgewisseld. EUPST is een consortium van civiele en militaire politiediensten uit 13 Europese landen en de Europese Politieacademie. Het samenwerkingsverband is bedoeld voor de opbouw en uitbreiding van politiecapaciteiten, zoals interoperabiliteit (samenwerking) en harmonisatie (standaardisatie) en een internationaal netwerk. Deze capaciteiten zijn nodig voor een goede invulling van internationale crisisbeheersingsoperaties voor onder meer de EU, VN en de Afrikaanse Unie.

lijntje

Doe mee aan de Bike-Run-Bike

Er zijn nog enkele plekken voor de KMar Bike-Run-Bike voor 3FM Serious Request. De fiets- en looptocht start op vrijdag 18 december op het Opleidings,- Trainings- en Kenniscentrum KMar in Apeldoorn en eindigt 200 kilometer verder bij de dj's in het Glazen Huis in Heerlen. Inschrijven kan tot 1 december via de internetsite www.kmarseriousrequest.nl.

Dit jaar zetten de dj's van 3FM en het Rode Kruis zich in voor de generatie van de toekomst in oorlogs- en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling.

lijntje