Tekst Patrick Regan
Foto sergeant Hille Hillinga en Hans Lebbe

Gemeenschappelijk Mensensmokkel Team denkt out of the box

Mensensmokkelaars achter de tralies krijgen en de criminele organisaties waarvoor zij werken ontmantelen; daar ligt de focus van het nieuwe Gemeenschappelijk Mensensmokkel Team (GMST). Het in internationale mensensmokkel gespecialiseerde rechercheteam komt niet alleen onder regie van de KMar, óók levert de brigade Recherche bijna de helft van het dertigtal medewerkers. Na enkele weken van voorbereiding kreeg het team vorige week zijn eerste opdrachten.

Kapitein Herald Meijer is hoofd sectie Migratiecriminaliteit.

In de eerste plaats gaat het GMST zich richten op grootschalige, internationale strafrechtelijke onderzoeken naar mensensmokkel. De Marechaussee wordt bijgestaan door specialisten van de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie. Volgens kapitein Herald Meijer, hoofd sectie Migratiecriminaliteit, ligt de kracht van dit team in de verschillende specialismen en bevoegdheden die de partners met zich meebrengen. "Waar de Marechaussee hoofdzakelijk aan de grens opereert, kan de Nationale Politie dat tot in het binnenland. Het voordeel van het OM is dat die Officieren van Justitie in het buitenland heeft die daar makkelijker aan informatie kunnen komen." Een samenwerkingsverband met wetenschappers moet nog meer kennis beschikbaar maken.

De Marechaussee wordt in het Gemeenschappelijk Mensensmokkel Team bijgestaan door specialisten van de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie.

Out of the box

Dit gemengde team forceert volgens Meijer nieuwe manieren van denken en kan tot originele, out of the box, interventies leiden. "Stel, een smokkelaar gebruikt gehuurde auto's. Wij zouden dan in contact kunnen treden met de autoverhuurbranche om gezamenlijk een vuist te maken tegen smokkelaars. Dat voorkomt negatieve publiciteit voor hen en maakt ondertussen Nederland minder aantrekkelijk voor migratiecriminelen."

Naast onderzoek houdt het GMST zich ook bezig met de achtergronden van mensensmokkel. Door samen te werken met externe wetenschappers, moeten vragen worden beantwoord als 'Waarom kiezen smokkelaars een bepaalde route?' en 'Wat is de motivatie voor mensen om naar Nederland te komen?'. Dit versterkt de Nederlandse informatiepositie over illegale migratiestromen naar de EU en Nederland in het bijzonder.

De combinatie van verschillende specialismen en bevoegdheden vormt de kracht van het Gemeenschappelijk Mensensmokkel Team.

Liaisons

Het Gemeenschappelijk Mensensmokkel Team past in een breder pakket aan maatregelen van het kabinet om de aanpak van mensensmokkel te intensiveren en effectiever te maken. Zo wordt ook het bestaande netwerk van liaisons van de KMar en de politie uitgebreid. Door deze internationale radars te versterken, moet migratiecriminaliteit eerder worden ontdekt. De KMar krijgt daardoor beter zicht op de vluchtelingenstromen en dat helpt bij de jacht op mensensmokkelaars.