Pretoria, Zuid-Afrika

"Ik ben luitenant-kolonel Eric Geerligs en ben sinds 2012 geplaatst als defensieattaché (defat) in Zuid-Afrika. Ik woon en werk in de administratieve hoofdstad Pretoria. Deze stad is het (militair) diplomatieke centrum van zuidelijk Afrika. Meer dan 60 verschillende landen zijn vertegenwoordigd met defensieattachés of -adviseurs. Behalve voor Zuid-Afrika ben ik ook geaccrediteerd voor Angola, Botswana en Mozambique. Ik ben dus nog wel eens op pad.

Ik werk met mijn burgerassistent binnen de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika. Samen met de collega's van Buitenlandse en Economische Zaken brengen we zoveel mogelijk de BV Nederland voor het voetlicht. Nederland is namelijk de tweede grootste buitenlandse investeerder in Zuid-Afrika en de derde grootste Europese handelspartner. Mijn taak is het behartigen van het Nederlandse defensiebelang in 'mijn' landen.

We houden vinger aan de pols als het gaat om vredes- en veiligheidsaspecten. Zuid-Afrika levert bijvoorbeeld vredestroepen voor 2 missies op het continent (DR Congo en Darfur) en zal binnenkort een grote oefening van de Afrikaanse Unie hosten. Daarnaast bieden wij defensiecursussen aan in Nederland en organiseren we hier zelf met de Zuid-Afrikanen een cursus. We zoeken naar vormen van militaire samenwerking. Ook ondersteun ik waar mogelijk de Nederlandse defensie-industrie. Zo heeft Damen Shipyards een eigen werf in Kaapstad, gericht op de Afrikaanse markt.

Zuid-Afrika is een economische grootmacht op het continent en kent een roerige geschiedenis. De apartheid is 21 jaar geleden afgeschaft en sindsdien kent men democratie. Er zijn in die periode veel zaken voor de inwoners van dit land verbeterd. Maar de verschillen tussen arm en rijk blijven bestaan. Diegenen die het zich kunnen veroorloven wonen op compounds met beveiligers, alarmsystemen en elektrische hekken. De druk van criminaliteit is voelbaar. Zo vindt in onze provincie Gauteng 600 maal per maand een car jacking plaats.

Zuid-Afrika is bekend vanwege de verscheidenheid aan natuurparken die het land rijk is. Voor de vele (Nederlandse) toeristen die het land bezoeken vormt het Kruger Nationaal Park een highlight. Daar is een desastreuze toename van stroperij. Met name de neushoorn moet het ontgelden. Zelfs inzet van de Zuid-Afrikaanse strijdkrachten lijkt dit tij niet te kunnen keren. Samen met de landbouwattaché zoeken we naar mogelijkheden om anti-stroperij te ondersteunen."

spacer2

Luitenant-kolonel Eric Geerligs

Defensieattaché voor Zuid-Afrika, Angola, Botswana en Mozambique