08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

KMarKort

Staf CKMar verhuisd

De Staf van de Koninklijke Marechaussee heeft op 19 mei haar intrek genomen in het Plein-Kalvermarktcomplex in Den Haag. In totaal zijn ongeveer 250 KMar-medewerkers van de Koningin Beatrixkazerne naar het centrum van de hofstad verhuisd.

Het aantal werkplekken voor de staf is berekend volgens de 0,8-norm. Voor iedere 10 werknemers zijn er 8 bureaus met computer. Elke medewerker krijgt 1,5 tot 2 planken kastruimte op het PKC. Voor de persoonlijke uitrusting van militaire collega's van de Marechaussee zijn er minimaal 250 kasten op de Frederikkazerne in Den Haag.

lijntje

KMar voorzitter EUPST

De komende 3 jaar is de Koninklijke Marechaussee voorzitter van het consortium van de European Union Police Services Training (EUPST). Eind mei spraken de 17 consortiumleden uit 13 verschillende landen over de trainingen, oefeningen en conferenties voor de komende 3 jaar en welk consortiumlid wat organiseert.

Na het succes van EUPFT (European Union Police Forces Training, 2008-2010) en EUPST l (European Union Police Services Training, 2011-2013) heeft de Europese commissie geld ter beschikking gesteld om een vervolg te geven aan EUPST l. Het EUPST ll-programma heeft als doel de opbouw van politiecapaciteiten voor gezamenlijk deelname aan internationale crisisbeheersingsoperaties voor de EU, UN, AU en andere internationale organisaties. Het programma zal bestaan uit zowel grotere oefeningen, modulaire trainingen, een academisch deel en een trainingsprogramma in Afrika.

EUPST I bestond uit verschillende grotere oefeningen uitgevoerd in Europa en Afrika. Zo heeft de KMar in juni 2014 Lowlands Grenade georganiseerd.

Bekijk de videoclip voor een compilatie van die oefening.

lijntje

KMar-team voltooid Roparun

'Team 320 Koninklijke Marechaussee, als het er op aankomt' heeft de Roparun voltooid. Het KMar-team bestond uit 8 lopers die werden ondersteund door fietsers, chauffeurs, cateraars, masseurs, ondersteuners, coördinatoren en teamcaptains. Team 320 vertrok op zaterdag 23 mei in Parijs en finishte maandag 25 mei op de Rotterdamse Coolsingel.

De Roparun is een non-stop estafetteloop van meer dan 520 kilometer. Het doel van de Roparun is geld in te zamelen, zodat zorginstanties leven kunnen toevoegen aan de dagen van zieke mensen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven. Naast de sportieve inspanning zamelde team 320 in aanloop naar de start van de Roparun ook geld in voor het goede doel.

lijntje

Boetes innen via 'flappenhapper'

In de tweede helft van dit jaar komen er op 15 locaties van de KMar en in 150 bureaus van de politie zogenoemde 'flappenhappers'. Daarmee kunnen boetes direct contant of met pin en creditcard betaald en afgestort worden. Het apparaat schrijft de bedragen vervolgens automatisch bij op de rekening van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Binnenkort zal er een proef starten.

Er zijn veel organisaties betrokken bij het uitvoeren van strafrechtelijke beslissingen. Samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie werken deze organisaties aan verbeterpunten in deze uitvoeringsketen strafrechtelijke beslissingen (USB). Eén van de resultaten is het eenvoudiger maken van de administratieve afhandeling van geïnde boetes. Bovendien verkleint het gebruik van de flappenhapper de kans op fouten bij de afdracht en verwerking van de betalingen.

lijntje

Klimmen voor het goede doel

Ieder jaar steunt de Koninklijke Marechaussee 3 goede doelen. Stelvio for Life is er dit jaar één van. Teams en individuen halen op 29 augustus geld op door de hoogste geasfalteerde berg, de Passo dello Stelvio, van Europa te beklimmen met de fiets of te voet. De KMar doet mee in teamverband. Stelvio for Life zet zich in voor deze persoonlijke- en doelgerichte behandeling van kanker en helpt om medisch onderzoek naar een individuele behandeling van kanker te realiseren.

De top van de Passo dello Stelvio ligt op 2.758 meter. In totaal moeten de deelnemers 1.533 meter klimmen om bij deze top te kunnen komen. De totale afstand is 21,1 kilometer met stijgingspercentages tot 14%. Elke deelnemer probeert 1.533 euro ophalen voor het goede doel. Een van de initiatieven om geld op te halen is een spinningmarathon waar elke brigade of eenheid van de KMar aan mee kan doen. Deze zal plaatsvinden op 18 juni op het OTCKMar in Apeldoorn. De marathon wordt afgesloten een barbecue en een feest met een optreden van de interactieve dj's van Superstijl. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij majoor Wouter Arts.

lijntje