09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

Achter de schermen

Hoek van Holland handen vol aan verstekelingen

Maandag 18 mei is het weer raak. Een speurhond, getraind om menselijke geuren te herkennen, slaat aan bij een vrachtwagen in Hoek van Holland. Bij het openen van de vrachtwagen treffen collega's 18 illegale Afghanen tussen de 16 en 65 jaar aan. De Poolse chauffeur wordt aangehouden. Het is de zoveelste ontdekking in korte tijd.

Gestapeld tussen autobanden, ovens en wasmachines. De marechaussees bij doorlaatpost Hoek van Holland kijken nergens meer van op. Regelmatig treffen zij op de ferry's verstekelingen aan. Aan de Marechaussee de taak om deze vorm van mensensmokkel tegen te gaan. Een kijkje achter de schermen bij de post Hoek van Holland. Scroll naar beneden voor meer informatie en foto's.

Tekst: kapitein Marlous de Ridder  l  Foto's: sergeant Hille Hillinga

Maritiem werkterrein

De belangrijkste taken van de doorlaatpost zijn grenstoezicht en mensensmokkel tegengaan. De post valt onder brigade Zuid-Holland en bestaat uit een aantal collega's die afwisselend diensten draaien. Binnenkomende en vertrekkende passagiers en voertuigen worden hier gecontroleerd. Waren het van oudsher vooral Albanezen die via Hoek van Holland hoopten op een economisch betere toekomst, tegenwoordig zien de collega's een toename in het aantal vluchtelingen uit brandhaarden zoals Afghanistan, Syrië en Irak. Onder de maritieme grensbewaking van de brigade vallen ook Moerdijk, Europoort, Dordrecht en Scheveningen.

Geprepareerde ruimtes

Verstekelingen die op een parkeerplaats stiekem aan boord van vrachtwagens kruipen of een mensensmokkelaar die ze ergens onderweg binnenlaat. Hoe ze aan boord komen, is niet altijd duidelijk. Wél dat de omstandigheden vaak mensonterend zijn. In het geval van smokkel betalen mensen een paar duizend euro in de hoop op een beter leven in Europa. In de haven van Hoek van Holland wordt de uitreizende vracht daarom extra goed gecontroleerd. In veel gevallen gaat het om 'inklimmers' voordat de trailer in de haven is. De collega's letten onder andere op de verzegeling van de trucks, scheuren in het zeil, de papieren van de chauffeur en verdachte gedragingen. Soms worden illegalen in compleet geprepareerde ruimtes gevonden.

Succesvolle speurder

Migratiehond Kira heeft al heel wat 'hits' op haar naam staan. Het dier is een belangrijk hulpmiddel voor de Marechaussee. Stuk voor stuk alle trailers opentrekken, is veel werk en levert de ferry vertraging op. Om die reden wordt gecontroleerd met de hond; het beste selectiemiddel. Ook als er visueel niets vreemds aan de vrachtwagen is te zien, pikt de hond sporen altijd op. Zo sloeg Kira onlangs aan bij een vrachtwagen met 9 Albanese vreemdelingen. Uit de trailer met ovens kwam een sterke koffiegeur, waarschijnlijk om de hond af te leiden. Tevergeefs. De ontdekte personen zijn het vreemdelingentraject ingegaan.

Aan de balie

Bij aankomst of vertrek van de ferry controleert de Marechaussee de reisdocumenten van passagiers. Signaleringen, boetes of valse identiteiten komen hier naar boven. Is er een verdenking, dan heeft de doorlaatpost speciale ruimtes om een passagier extra vragen te stellen. Deze paspoortcontrole aan deze Europese buitengrens wijkt niet af van die op een luchthaven.