11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

Hoe werkt dat eigenlijk?

Foto sergeant-majoor Maartje Roos

Ondersteuningseenheid Landelijke Bijstandsorganisatie

De Ondersteuningseenheid van de Landelijke Bijstandsorganisatie verleent op verzoek ondersteuning aan de Bijstandseenheid van de Koninklijke Marechaussee als een situatie daarom vraagt. De kracht van de eenheid is dat ze van vele markten thuis is, flexibel inzetbaar en eventueel makkelijk is toe te voegen aan bestaande BE-pelotons. Veiligheid staat altijd op de eerste plaats.

De ondersteuningseenheid beschikt over knip-, zaag- en slijpmaterialen, waarmee ze barricades kunnen slechten en objecten toegankelijk kunnen maken. Ze is bovendien gespecialiseerd in de bevrijding en evacuatie van personen die zich vrijwillig hebben vastgeketend. Maar ook voor de basis en eerste gewondenverzorging van eigen eenheden of een BRATRA-inzet (bestrijden van brand en het verspreiden van cs-traangas) wordt de hand niet omgedraaid. Ze kunnen met hun expertise en middelen op het gebied van BRATRA een dreiging met brandbare middelen, zoals molotov-cocktails, het hoofd bieden. Daarnaast kan de eenheid menigten uiteendrijven of een halt toeroepen door cs-traangas of less leathal weapons te gebruiken.

De KMar heeft in totaal 4 Ondersteuningseenheden Landelijke Bijstandsorganisatie. Ze zijn verdeeld over het land. Alle 4 vallen ze onder de Landelijke Bijstandsorganisatie. Een eenheid bestaat uit 6 personen, onder wie een chauffeur en een groepscommandant. Lid zijn is een specialistische neventaak. Om inzetbaar te blijven wordt meerdere keren per jaar het gebruik van hun specialistische middelen in diverse oefenscenario's getraind. Daarnaast zijn de leden altijd op zoek naar nieuwe middelen en methodes om hun expertise verder uit te breiden en in te kunnen spelen op de laatste ontwikkelingen.

spacer2

Benieuwd welke middelen de Ondersteuningseenheid Landelijke Bijstandsorganisatie onder andere gebruikt? Klik op de oranje cirkels voor een uitleg.

De HK69 is een 40mm granaatwerper waarmee allerlei soorten munitie, die cs-traangas bevatten, verschoten kunnen worden. De inzet van traangas of bijvoorbeeld less lethal weapons mag alleen met toestemming van de lokale beleidsdriehoek.

De Ondersteuningseenheid Landelijke Bijstandsorganisatie beschikt over middelen om kleine brandhaarden te blussen. Mocht er een dreiging zijn met bijvoorbeeld molotov-cocktails dan kan de eenheid het vuur doven met brandblussers of blusdekens.

Het voertuig van de ondersteuningseenheid is 8 meter lang en bijna 3 meter hoog en rijdt met gemak 170 kilometer per uur. Echt maatwerk. Het beschikt aan de voorzijde over een lier. Op het dak heeft het een werkplatform met een ladder.

Met de motorkettingzaag en slijptol kunnen zaag- en slijpwerkzaamheden worden uitgevoerd. Met de slijptol zijn vastgeketende activisten veilig te bevrijden en met de kettingzaag kunnen bijvoorbeeld deuren worden geforceerd.

De Ondersteuningseenheid Landelijke Bijstandsorganisatie is uitgerust met allerlei medische hulpmiddelen om gewonden te verzorgen. De SKED-reddingsbrancard is een flexibele brancard om personen af te voeren die gewond zijn geraakt. Omdat de brancard flexibel en oprolbaar is, is deze makkelijk mee te nemen naar moeilijk bereikbare plekken.

Dit apparaat is voor het grovere knip- en snijwerk. Te gebruiken om barricades te slechten en personen uit benarde situaties, zoals voertuigen, te bevrijden. Met behulp van de 'spreider' is het mogelijk om werkruimte te creëren. Het apparaat is voorzien van een eigen accu.