Tekst kapitein Roel van de Wiel

Klassieker

Tijdens een uitzending in Mali doen we zoals overal in het leger aan ‘hollen en stilstaan’. Op saaie momenten biedt de thuisbioscoop op je legeringskamer welkome afleiding.

Welkom in ‘Cinema Castor’. Elke maandagavond is Movie Night op de militaire compound middenin de woestijn. Na het eten zweet je de eetzaal uit en schuif je een terrasstoel aan op het pleintje naast de bar. Daar staat voor alle militairen een beamer gericht op de witte wand van het Nederlandse slaapgebouw. En welke kaskraker krijgen de woestijnkrijgers op deze benauwde, krukdroge avond gepresenteerd? Das Boot, over een onderzeeboot in de Atlantische Oceaan. Je verzint het niet.

Er wordt ter vermaak voldoende georganiseerd op Kamp Castor. Op maandagavond is het Movie Night.

Kapitein Roel van de Wiel is uitgezonden voor de VN-missie MINUSMA. Hij is als Public Affairs Officer geplaatst bij de Nederlandse eenheden op Kamp Castor in Gao. Hij schrijft tijdens zijn missie over de militairen, hun werkzaamheden en dagelijks leven in Mali.

Vermaak

Maar ach, het is welkom vermaak. Een speelfilm op z’n tijd biedt afleiding en masseert de creatieve knobbel. Een uitzending bestaat nou eenmaal niet alleen uit spannende patrouilles en uitdagende logistiek door een Afrikaans rietje.

Van de verkenningspatrouilles van taakgroep Desert Falcon kun je heus een speelfilm maken. Het is soms net de spaghettiwestern The Good, the Bad and The Ugly uit 1966. Het is ‘hollen en stilstaan’: stoer, spannend, maar ook eindeloos veel shots van de prairie. En een tempo dat bij een vorige eeuw past. Ter illustratie: die film duurt ruim 3 uur.

Verkenners in Kidal (2017). Het is soms net 'The Good, the Bad and the Ugly'.

Om maar aan te geven: bij militaire missies horen ook saaie momenten. Buiten en binnen de poort. Ter vermaak wordt op Kamp Castor gesport, gekaart, gedart en gepingpongd.
Gelukkig heeft ook bijna iedereen een laptop met dvd-speler of harde schijf bij zich. Daarmee creëer je eenvoudig een bioscoop op je legeringskamer. Oordopjes in, licht uit en play.

Dankbaar

De ruilhandel in films en series is levendig. Is dat altijd legaal? Geen idee, maar de makers van pak ‘m beet Kingsman, Narcos en Blade Runner kunnen zich geen dankbaarder publiek wensen.

Tijdens een patrouille, in een geanimeerd gesprek over de boordradio van een Bushmaster, popte laatst een opmerkelijke favoriet van de verkenners op. In het pantservoertuig bleek maar 1 persoon, nota bene veruit de oudste, de Nederlandse klassieker Soldaat van Oranje nooit te hebben gezien. Sterker: de rest had ‘m in Mali al minstens 1 keer opnieuw gekeken. Soldaat van Oranje niet kennen, “dat kan dus echt niet”. Mag je raden wie die ene cultuurbarbaar was.

De verkenningstaakgroep op patrouille: veel wachten en een heleboel 'prairie'.

Play

Er zat maar 1 ding op: oordopjes in, licht uit en play. Een zoektocht van 2 uur en 3 kwartier volgde. Waarom is de toch wat oubollige WOII-film (1977) nou zo populair bij de huidige generatie militairen? Oubollig, jazeker. Alleen deze zinsnede al: “Laten we wat wandelen, dat vind ik plezierig.” Verstaat een gezonde vent 23 jaar dat überhaupt?  Waar de aantrekkingskracht dan in zit? Het eerste vermoeden: die blote borst van Esther. Maar ja, dan had de laptop na 20 minuten dicht gekund.

Is het dan toch de vaderlandsliefde, de tijdloze drive om te wapen te gaan tegen onrecht en voor vrijheid? De missie in Mali lijkt in niets op de verzetsstrijd van de Soldaat van Oranje. En soldaten anno nu kiezen vaker voor het leger vanwege het avontuur. Wel bezitten ze een sterk ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid, daadkracht en lef.  Ze durven, kunnen en willen ‘dingen doen’. Net als hoofdpersoon Erik Hazelhoff Roelfzema, op het moment dat de Duitse bommenwerpers overvliegen.

Daar gaat 'ie dan: Soldaat van Oranje in de privébioscoop.

Tip

Uiteindelijk leverde de zoektocht geen helder antwoord op. Ach, wat boeit het ook met welk motief ‘onze jongens’ de film blijven kijken? Soldaat van Oranje is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal van een nationale verzetsheld. Daarom al is het een klassieker en een avondje in de thuisbios waard. Zie het als een tip, voor de cultuurbarbaren die ‘m nog niet gezien hebben.

Productiebedrijf Goya maakte een documentaireserie over de verkenningstaakgroep Desert Falcon. En die is zeker niet saai. Achter de linies - Missie in Mali wordt vanaf 31 maart elke zaterdagavond uitgezonden op Veronica. Lees hier meer over de serie.