08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 06

LENS!

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en ingezonden materiaal

Defensie in beeld

We zoeken uw foto's

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag delen. Daarom nemen we je voortaan iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert alles om ons heen. 

Foto's gezocht

Militairen in de straat gezien, of bij de supermarkt? F-16’s of een Apache zeer laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote steden en kleine dorpjes, in uithoeken en stille natuurgebieden. Heb je dit vastgelegd? Stuur je foto’s dan met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook jouw beelden kunnen plaatsen.

Een fuselier van 17 Pantserinfanteriebataljon valt een oefenvijand aan tijdens een uitgestegen actie. De rookgranaat is door de oefenvijand gegooid om het zicht van de Boxer te ontnemen (Foto: John van den Boogaart).

Bert van der Linden was getuige van een oefening, waarbij 2 bunkers bij de IJssellinie veroverd moesten worden. De landingszone lag in een weiland, met op de achtergrond Kasteel De Haere (Olst).

Matroos word je niet zomaar. De eindoefening van de 9-weekse opleiding, die ook wel 'De Volharding' wordt genoemd is loodzwaar. Foto: John van Helvert (Mediacentrum Defensie).

Op vliegbasis Leeuwarden wordt een Amerikaanse C-17 uitgeladen. Het toestel bracht vorige week materieel voor het F-15 detachement, dat ook dit jaar weer deelneemt aan de jaarlijkse oefening Frisian Flag (Foto: eerste luitenant Reint Jonker).

Het Korps Rijdende Artillerie, ook wel bekend als de Gele Rijders, vierden op 28 februari het 225-jarig bestaan met een oprichtingsappel en defilé (Foto: Theo Stikkelman).

Medailles zijn onlosmakelijk verbonden met militairen. Een officiële blijk van waardering. Ze vertegenwoordigen trots. Foto: sergeant-majoor Maartje Roos (Mediacentrum Defensie).

Op vliegbasis Leeuwarden fotografeerde Manolito Jaarsma vorige week onder meer een C-130, tijdens een trainingsvlucht.

Tijdens een opleiding van de marine wordt op het Marsdiep gevaren met de Nieuwdiep (Y8006) en 2 Rhibs. Foto: Ruud Mulder.

De Oirschotse Heide is een groot heide- en stuifzandgebied en wordt regelmatig gebruikt als militair oefenterrein. En dan kan het maar zo zijn dat je een Apache van de luchtmacht tegenkomt. Foto: Jörg van der Schans.