Tekst Leo de Rooij
Foto Louis Meulstee
Een kijkje in het vernieuwde Mariniersmuseum
Even zelf marinier zijn. Het lijkt de 10-jarige Stefan wel stoer. Totdat 'ie de volle rugzak omgehangen krijgt... “Pfff, da's best zwaar!” Het scherfvest geeft de doorslag: nog maar een paar jaartjes wachten. “En je bord voortaan leeg eten”, ziet zijn moeder haar kans schoon. Welkom in het vernieuwde Mariniersmuseum.
“Onze basisopstelling, waarin we de geschiedenis van het Korps Mariniers verbeelden, was al meer dan 11 jaar oud. Tijd voor vernieuwing dus”, stelt Christina Qualm, medewerkster van het museum aan de Rotterdamse Wijnhaven.
Verbluffend
Meer actie, meer doen, was de insteek bij de vernieuwing. De gehele 3e verdieping ging op de schop. Al bij binnenkomst neemt de introductiefilm bezoekers mee naar de werkplek van de marinier: 'zeesoldaten, zo wijd de wereld strekt'. Een verbluffend filmisch spektakel, waarin oude en nieuwe beelden en digitale effecten kunstig zijn samen gesmeed. De kenmerkende Rotterdamse spoorbrug De Hef vormt hierin het decor voor de strijd om de Maasbruggen in mei 1940.
Door middel van een rode tijdsbalk doorloopt de bezoeker de geschiedenis van het Korps Mariniers. Laagdrempelig en publieksvriendelijk gepresenteerd, maar natuurlijk wel met historisch verantwoorde informatie. Zo blijkt, verrassend, dat de zeesoldaten zich al in 1670 bezighielden met anti-piraterijmissies. Dat deden ze tot voor kort nog steeds voor de kust van Somalië.
Voor even marinier
De interactieve inrichting daagt vooral de jeugdige bezoekers uit zich even zélf marinier te voelen. Op de foto met helm, (loeizware) rugzak en scherfvest. Aan een touw afdalen uit een helikopter (fastropen), of klauteren over de touw- en hindernisbaan. Zelf vanaf een deinend schip dat piratenbootje met je mitrailleur tot stoppen dwingen (nog in aanbouw).
Levensecht
Oud-marinier Teun de Niet uit Spijkenisse (lichting '69, meldt hij trots) is met kleinzoon Thomas een dagje op pad. “Ik was hier nog nooit geweest moet ik eerlijk bekennen, maar dit is echt leuk gedaan. Vooral die levensechte kijkkastjes (diorama, red.), waarin zo'n veldslag wordt uitgebeeld. Echt een aanrader!”
Natuurlijk schenkt het museum ook ruimschoots aandacht aan de band van het Korps Mariniers met de stad Rotterdam, aan de moderne vredesmissies van het Korps en aan de persoonlijke ervaringen van mariniers tijdens hun inzet. Het Mariniersmuseum is niet alleen het stoerste uitje van Rotterdam, maar volgens ANWB-leden ook nog eens het leukste uitje van Zuid-Holland.