05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 06

3 tinten grijs

Tekst ritmeester Bianca Brasser
Foto sergeant Jan Dijkstra

F-16 schilder in Jordanië

Licht, midden en donker grijs. Dat zijn de kleuren op het schilderspalet van sergeant-1 Leonie*. Haar baan: F-16’s verven. Elk krasje en barstje op de Nederlandse jachtvliegtuigen voorziet zij van een nieuw likje verf. En dat kunnen er heel wat zijn na 1 keer vliegen. 

Haar werkplek is sinds begin dit jaar Jordanië. Hier staan 6 Nederlandse F-16’s die de strijd voeren tegen ISIS in Irak en Oost-Syrië. En dat betekent drukke dagen voor de schilder(es). 

Leonie* maakt onderdeel uit van de Air Task Force Middle East (ATF ME) 8. Dit detachement bestaat uit 150 Nederlandse militairen die in Jordanië met 6 F-16’s werken.

Losse steentjes

“Na elke vlucht is er genoeg op te lappen”, vertelt Leonie. Oorzaak: steenslag. “Het asfalt van de start- en landingsbaan hier in Jordanië is minder goed dan in Nederland. Losse steentjes maken krassen en gaten in de verflaag.” En dat kan grote gevolgen hebben. “Verf zorgt voor bescherming. Kijk maar naar een auto. Is er een laagje verf weg, dan gaat dat plekje roesten.”

Een grondige inspectie is daarom noodzakelijk. “Soms ben ik een uur met 1 vliegtuig bezig, maar het kan ook dagen zijn. Sommige krassen of deuken zijn zo diep dat een stukje van de F-16 vervangen moet worden.” In dat geval komt er een plaatwerker bij. Hij repareert het stuk en daarna zorgt Leonie voor een nieuwe laag verf.

Elke vierkante centimeter van een F-16 inspecteert Leonie op oneffenheden. Zo nodig pakt ze haar grijze verf erbij om een laagje bij te werken.

Limieten

Werken aan een F-16 is volgens Leonie “het mooiste wat er is”. Ze zegt: “Elke dag zie ik de kisten staan en dan denk ik: waar ga ik nu eens beginnen. Ik kom nog steeds beschadigingen tegen die ik nooit eerder heb gezien en ik heb te maken met allerlei limieten; hoe groot een kras mag zijn, hoe diep. Dat vind ik geweldig.”

In het uitzendgebied weten collega’s de sergeant-1 ook veelvuldig te vinden voor creatieve bijzaken. Zo staat er voor de recreatiezaal op Snow City, de plek op de Jordaanse basis waar Nederlandse militairen verblijven, een welkomstbord met de tekst ‘Mighty 8’. “We zijn het 8e detachement”, legt Leonie uit. “Elk detachement wil het kamp een beetje eigen maken. Een schilder is creatief, dat hoort bij het vak, dus word ik voor dit soort dingen gevraagd.”

Leonie haar hoofdtaak is F-16’s verven, maar haar vak heeft ook een grafische kant. In een uitzendgebied maakt ze bijvoorbeeld ook stickers voor waarschuwingsborden. 

Reclame

Leonie werkt nu 7 jaar bij de luchtmacht. Bij toeval zag ze een wervingsfilmpje specifiek voor deze functie op televisie. “Een F-16 schilder? Ik wist niet eens dat het bestond”, lacht ze. Maar toen ik de video zag, wist ik wel meteen dat ik het wilde zijn.” Met haar mbo-opleiding industrieel lakverwerker en werkervaring in het verven van speelgoedautootjes, was zij een prima kandidaat.

Een vrouw in een mannenwereld. Dat deert haar niks. “Ik ben een mensenmens. Of ik nu met mannen of vrouwen werk, dat maakt me niks uit. Ik kan prima voor mezelf opkomen. En mannenhumor vind ik heerlijk.”

*De naam van deze schilder is vanwege de missie ATF ME gefingeerd.