Kabinet akkoord met F-16's naar Midden-Oosten
Het kabinet heeft ingestemd met de verlenging van de missies in Irak, Afghanistan en Mali. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie na de ministerraad bevestigd. Ze wilde verder niets kwijt omdat de Tweede Kamer pas komende week een brief krijgt over het besluit.
Er gaan 4 F-16's vanaf januari voor een jaar naar het Midden-Oosten om terreurgroep IS in Irak en Syrië te bestrijden, aldus bronnen. Ze nemen deze taken weer van de Belgen over. Van oktober 2014 tot en met juni vorig jaar waren de gevechtsvliegtuigen hier ook al actief. Ze opereren vanaf de basis al-Azraq in Jordanië.
Ook het trainen van militairen in Irak gaat door. Iraakse commando's worden opgeleid en gesteund in het veld. Verder zijn er een reeks trainingen voor Koerdische strijders (Peshmerga's) in Noord-Irak. Meer dan 100 Nederlandse militairen worden hiervoor ingezet.
De bijdrage aan VN-missie Minusma in Mali gaat een jaar door. Nederland voert hier verkenningen uit. Het aantal militairen gaat wel terug van 290 naar ongeveer 250. Dat heeft voornamelijk te maken met de overdracht van Camp Castor in Gao aan de Duitsers.
De 3e missie die verlengd wordt met 1 jaar is die in Afghanistan. Hier trainen en adviseren honderd Nederlandse militairen het veiligheidsapparaat. Bijna alle militairen zijn gelegerd in Mazar-e-Sharif.
De inzet van 270 militairen in Litouwen wordt binnenkort ook verlengd door de ministerraad, net als de bijdrage aan de Europese antipiraterijmissie Atalanta voor de kust van Somalië.
(bron: ANP)
Luchtmacht traint bij duisternis
Grote kans dat je in november en december F-16's boven Nederland gaat zien en horen. De toestellen van de vliegbases Volkel gaan niet alleen boven land, maar ook boven zee oefenen. Op het programma staan onder andere het luchtgevecht, navigeren en bijtanken in de lucht.
Omdat daadwerkelijke inzet vaak onder nachtelijke omstandigheden plaatsvindt, is het belangrijk dat de bemanningen ook in het duister trainen. Door de vroeg invallende duisternis zijn de wintermaanden hiervoor zeer geschikt.
Meer informatie over vliegbewegingen staat op www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.
(bron: Ministerie van Defensie)
Defensieministers oefenen voor cyberoorlog
EU-defensieministers hebben voor het eerst een oefening rondom cyberveiligheid gehouden. In de Estse hoofdstad Tallinn moesten de bewindslieden snel strategische beslissingen nemen over een denkbeeldige dreiging.
Het doel van de oefening was te kijken of de procedures rond crisismanagement en onderlinge communicatie goed functioneren bij een digitale aanval op militaire doelen en commandostructuren in de EU. De ministers moesten richtlijnen opstellen die in zo'n situatie moeten worden gevolgd.
(bron: ANP)
Militairen ‘ruimen olie’ Waddenzee
Een tanker lijdt schipbreuk op de Waddenzee en verliest tonnen olie. De smurrie bedreigt het natuurgebied met z’n kwetsbare wadden, zeehonden en vogels. Het is zaak de troep zo snel mogelijk op te ruimen om de schade aan het Unesco-werelderfgoed te beperken. Dit oefenscenario kreeg Rijkswaterstaat deze week voorgeschoteld. Defensie assisteerde.
20 reservisten deden mee met de oefening Olie Alert Waddenzee. Zij kregen 70 vrijwilligers onder hun hoede. In groepen van 15 verdeelden zij zich over het strand van Schiermonnikoog om gewapend met schep en hark de olie op te ruimen.
Transgenders voorlopig welkom in leger VS
Transgenders die in het Amerikaanse leger zitten, hoeven niet per direct te vertrekken. Ze mogen blijven, tot een studie naar hun situatie is afgerond.
De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis heeft dinsdag meegedeeld dat het huidige beleid rondom transgenders in het Amerikaanse leger niet verandert, tot hij president Donald Trump in 2018 adviseert over de implementatie van diens transgenderbeleid.
Trump wil transgenders weren uit het leger. Hij gaf het Amerikaanse leger opdracht om ze niet meer te rekruteren en om de financiering voor geslachtsoperaties van militairen te staken, tenzij het proces al aan de gang is. Er werd echter niet gezegd of transgenders die al in dienst zijn nog mocht aanblijven.
(bron: ANP)
België krijgt 'cyberleger' van 200 experts
België krijgt een ‘cyberleger’ met 200 experts om het land te verdedigen tegen digitale aanvallen. Dat is bevestigd door minister van Defensie Steven Vandeput. De computerexperts worden ondergebracht bij de Belgische militaire inlichtingendienst in Evere.
Er worden mensen gezocht die onder meer kennis hebben van hacken en malware, zoals virussen. Ze worden verder opgeleid bij een speciale NAVO-dienst in Estland.
Het cyberleger gaat zich bezighouden met de verdediging van militaire doelwitten zoals wapensystemen en communicatiewerken. Ze moeten ook een tegenaanval kunnen lanceren bij een cyberaanval uit het buitenland. Dat zal volgens Vandeput altijd ,,met respect voor de bestaande internationale verdragen en de rechtsregels” gebeuren.
Cyberaanvallen worden onder meer gebruikt voor bedrijfsspionage, maar ook om verkiezingen te beïnvloeden. In 2013 bleek dat de Britse geheime dienst bij de gebruikersdata van de Belgische telefoondienst Belgacom had ingebroken.
(bron: ANP)
Luchtmachtvliegers achter de 'KLM-knuppel'
2 vliegers van de vliegbasis Eindhoven verruilen in november tijdelijk hun luchtmachtuniform voor dat van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM). Zij starten daar op 1 november de opleiding tot vlieger op de Airbus 330. Dat toestel is de opvolger van de KDC-10 tankvliegtuigen waar beide militairen nu mee vliegen.
De opleiding kent drie delen. Eerst moeten de vliegers in de simulator een zogeheten typerating halen. Dat is de omscholing op een specifiek vliegtuigtype. Hierna gaan de vliegers aan de slag als copiloot op lijnvluchten. Nadat ze hier ervaring hebben opgedaan, volgen ze uiteindelijk de opleiding tot gezagvoerder en later tot instructeur op de A330.
Honderden luchtfoto’s vooroorlogs Nederland gratis
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag stelt meer dan 1000 historische luchtopnamen van Nederland gratis beschikbaar. De foto’s laten zien hoe de steden en dorpen in Nederland er in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw uitzagen.
Onder de afbeeldingen bevinden zich bijzondere opnamen. Zoals Urk en Marken toen het nog eilanden waren. De Rotterdamse binnenstad van voor het bombardement is ook in beeld gebracht, net als het nieuw opgeleverde Olympisch Stadion in Amsterdam, het afgebrande stadhuis van Leiden en het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt voor en na de brand van 1929. Veel foto’s zijn opvallend leeg voor wie gewend is aan het volgebouwde Nederland.
(bron: Ministerie van Defensie)
Koop geen taser-zaklampen
Het Ministerie van Defensie waarschuwt haar werknemers om geen taser-zaklamp te kopen. Onlangs kregen twee militairen een boete omdat zij een ‘lamp met ingebouwde taser’ in hun bezit hadden. Zij hadden het apparaat via internet of 'op straat' aangeschaft.
Dit product wordt als een categorie 2-wapens gezien en vallen daarmee onder de Wapenwet. Het in bezit hebben van zo’n apparaat kan een boete van 700 euro opleveren. Een veroordeling leidt tot een strafblad en kan voor militairen en burgers rechtspositionele gevolgen hebben.
In het uiterste geval kan het leiden tot intrekken van de VGB en ontslag van de militair of burgermedewerker.
Taser-zaklampen worden veelvuldig aangeboden op buitenlandse internetsites. Aan de buitenzijde is vaak niet te zien dat de zaklamp ook een stroomstootwapen herbergt. Het bestellen en daarmee importeren van deze wapens is verboden.
(bron: Ministerie van Defensie)
Middendorp: ‘denk groot'
Denk groot, begin klein, maar begin wel. Onder dat motto beval Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp de Nederlandse finale aan van het onlangs gehouden symposium Ideas From Europe (IFE). Hij sprak daar onder toeziend oog van de voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan.
Niet minder dan 17 Nederlandse innovaties werden toegelicht op deze speciale bijeenkomst op de Afsluitdijk. Het is de bedoeling dat de winnaar Nederland vertegenwoordigt tijdens de 'Eurovision' in Estland. Daar mag elk land het nationale winnende idee onder de aandacht brengen. De tien beste mogen komend voorjaar hun idee toelichten in de Ridderzaal in Den Haag.
(bron: Ministerie van Defensie)
Rustplaats voor Mercuur
Ze heeft heel wat van de wereldzeeën gezien, maar nu heeft de voormalige oceaan-mijnenveger Hr.Ms. Onverschrokken (M886) haar laatste rustplaats gevonden. In de Zeeuwse havenstad werd het houten schip, later varend onder de naam Hr.Ms. Mercuur, door Defensie overdragen aan de Stichting Marine Erfgoed Vlissingen.
Het museumschip heeft geruime tijd in de haven van Scheveningen gelegen. 2 jaar geleden bleek er nog veel asbest aan boord te zijn, wat Defensie als eigenaar moest verwijderen. Aanvankelijk leek het schip bestemd voor de sloop, tot de SMEV met een doorwrocht plan kwam voor de exploitatie. De Defensie Materieel Organisatie zorgde voor de coördinatie van het sanerings- en restauratietraject.
De Onverschrokken/Mercuur is het laatste schip uit de niet-magnetische Aggressive-klasse. Van deze houten mijnenvegers zijn er tussen 1950 en 1954 circa 100 gebouwd tijdens de Korea Oorlog (1950-’53).
(bron: Ministerie van Defensie)