Tekst tweede luitenant Jessica Bode
Foto Valerie Kuyper en Louis Meulstee

Veertigste editie Wereldhavendagen succesvol

Met een flinke vloot gooide de Koninklijke Marine hoge ogen op de Wereldhavendagen in Rotterdam. Tijdens de 40e editie van het maritieme evenement (in het eerste weekend van september) waren demonstraties van de mariniers in, op en onder water favoriet. Het spektakel trok liefst 430.000 bezoekers.

Bij dit grootste maritieme evenement van Nederland zegt een beeld natuurlijk meer dan 1000 woorden. Daarom hebben we de mooiste foto’s van de 3 Wereldhavendagen op een rij gezet. 

Langs de Rotterdamse Parkkade en Wilhelminakade ligt de Koninklijke Marine met een groot deel van de vloot. De ruim 50 jaar oude mijnenveger ‘AMS ms Bernisse’ lijkt piepklein bij het reusachtige, rode containerschip Big Roll Baffin.

Zelden zie je ze zo laag; de NH90 maritieme helikopter van Defensie. Op de Wereldhavendagen vliegen ze af en aan. De vliegers ondersteunen mariniers, die een bevrijdingsactie van een gekaapt schip demonstreren. Ook laten ze zien hoe ze drugssmokkelaars onderscheppen in het Caraïbisch gebied. 

In het Mariniersdorp op steenworp afstand van de Euromast, dompelden kinderen zich wat graag onder in de wereld van Defensie. Soms zelf letterlijk... 

Jong en oud waagt zich op een stuk hindernisbaan, die voor de gelegenheid is opgezet in het Mariniersdorp. 

Een jongetje is gefascineerd door een defensieduiker, die in een watertank diverse demonstraties laat zien. 

Niet alleen de marine, maar ook de Dordtse Reddingsbrigade, sleepboten, baggeraars en het Havenbedrijf Rotterdam laten spectaculaire demonstraties zien op de Nieuwe Maas. 

Een marinier zwaait naar het massaal toegestroomde publiek voor de Rotterdam Cruise Terminal. 

2 marinemannen kijken toe hoe het publiek zich opperbest vermaakt op onder meer Zr. Ms. Willemstad.

Ook Zr. Ms. Karel Doorman is van de partij en dat is niet vanzelfsprekend. Het grootste marineschip was maandenlang uit de vaart vanwege kapotte motoren. Inmiddels is ‘De Doorman’ weer vaargereed. 

Water spat hoog op als mariniers in 4 snelle Frisc-vaartuigen over de Nieuwe Maas stuiven. Erboven hangt een NH90 van het Defensie Helikopter Commando. 

Een jochie is supertrots dat hij ‘aan’ de NH90 helikopter mag hangen. Het toestel staat op Zr.Ms. Karel Doorman, waar geïnteresseerden hem van dichtbij kunnen bewonderen. Alle schepen zijn opengesteld voor publiek. 

Dat het druk was bewijst deze foto wel. 

Een spectaculair uitzicht op de Nieuwe Maas en de Erasmusbrug, waar een demonstratie aan de gang is. 

“Waar zijn al die knopjes voor”, vraagt een jongen belangstellend. Een marineman legt vervolgens zo eenvoudig mogelijk uit hoe het schip werkt en wat de commandant allemaal moet doen. 

Er zijn wat foto’s gemaakt. Bezoekers gingen volop met militairen op de foto, maar de militairen zelf waren uiteraard ook bereid om foto’s van anderen te nemen.