Tekst Jack Oosthoek
Foto Archief

Vijfkampploeg presteert boven verwachting op WK

Myrna Nierop zorgde binnen de Nederlandse ploeg voor het meeste vuurwerk.

“De Nederlandse ploeg heeft boven verwachting gepresteerd. We hebben ons visitekaartje duidelijk afgegeven.” Chef d’ equipe majoor Henri van der Linde bewaart zonnige herinneringen aan het wereldkampioenschap militaire vijfkamp, begin augustus op een marinebasis bij de Ecuadoraanse stad Salinas. Er deden 34 landen mee.

Kapitein Myrna Nierop (luchtmacht) zorgt in Zuid-Amerika voor Nederlands vuurwerk door onverwacht de zilveren plak te pakken bij het handgranaatwerpen. Zowel zij als de latere Koreaanse winnares behalen bij de precisieworp de maximale score van 136 punten. Waarna de verteworp de beslissing moet brengen.

Scoort de Koreaanse 50,90 meter; Nierop reikt tot 46,15 meter, goed voor een nieuw nationaal én Europees record. “Zo’n resultaat is altijd goed thuiskomen”, grapt Van der Linde, hoofd Bureau Opleidings- en Trainingsontwikkeling van de LO & Sportorganisatie van de landmacht.

Een vijfkamp?

De vijfkamp is een typisch militaire sport, die in de boezem van de krijgsmacht wordt beoefend. De onderdelen hebben een onmiskenbare link met het militaire leven. Het gaat om schieten (10 duur- en 10 snelvuurschoten), handgranaatwerpen (precisie- en verteworp), hindernisbaan (500 meter, 20 obstakels), zwemmen met hindernissen (50 meter) en een cross country (dames 4 km, heren 8 km). Iedere atleet doet aan elk onderdeel mee.

Ondenkbaar

Ook de andere Nederlanders (3 vrouwen, 4 mannen) komen goed uit de verf in het ijzersterke veld met staatsamateurs uit onder meer Rusland, Brazilië, Oostenrijk, Noord-Korea en China. Trainen die full time, in het Hollandse leger is dat ondenkbaar. Velen, onder wie nationaal militair kampioen korporaal 1 Jonathan Otter (landmacht), verbeteren een persoonlijk record. Anderen evenaren hun beste seizoenresultaat.

Links: Korporaal 1 Nicky Verhoeven (Landmacht) in actie op de hindernisbaan. Rechts: Kapitein Erwin Schuurbiers (luchtmacht) snelt over het crossparcours.

“We wisten tevoren dat we op sommige onderdelen hoog konden eindigen. Wat ook gebeurde. Maar zilver voor een Nederlander bij het handgranaatwerpen…. Nee, dat verwachtte niemand. Iedereen rekende op een Koreaan of een Rus op die plek. Alles bij elkaar heeft de Nederlandse ploeg de doelstelling om bij de eerste helft van het deelnemersveld te eindigen ruimschoots gehaald”, aldus Van der Linde, die onder de indruk was van de faciliteiten op Salinas.

Minpuntje: het water voor de douches komt uit, op het dak geplaatste en door de zon verwarmende, reservoirs. Wie laat doucht, loopt het risico op een koude straal. “De Ecuadoranen waren gastvrij en behulpzaam. Ze hadden constant de intentie om zaken te verbeteren”, benadrukt Van der Linde die ook tevreden is over de ondersteuning door Defensie. “Het ontbrak ons aan niets.”

Feest der herkenning

Misschien werd de kiem voor het Hollandse succes in Zuid-Amerika wel gelegd tijdens de (rechtstreekse) vlucht van Schiphol naar de stad Guayaquil. Die blijkt uit te puilen van atleten die elkaar kennen van eerdere wedstrijden. “Het was het feest der herkenning”, vertelt Van der Linde. “Militaire vijfkampers vormen een familie. We zijn een hecht team.”

Oranje in vol ornaat tijdens de openingsceremonie.

Meer informatie over de militaire vijfkamploeg op Facebook (Military Pentathlon the Netherlands) of bij Henri van der Linde (06-20 65 86 96).