04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 17

Klaar voor het WK-triatlon

Tekst tweede luitenant Jessica Bode
Foto Valerie Kuypers, archief

Zwemmen, fietsen en héél hard rennen

Ze traint ‘pas’ 4 jaar. Zeker 2 keer per week. Zwemmen, fietsen, hardlopen. En dat telkens opnieuw. Ze doet mee aan tal van wedstrijden en staat regelmatig op het podium. En nu? Nu doet majoor Christel Heeregrave van het Expertise Centrum Leiderschap Defensie mee aan het wereldkampioenschap triatlon op 17 september in Rotterdam.

“Ik duik het water in bij Hotel New York op de Kop van Zuid en dan zwem ik in 750 meter door de  Nieuwe Maas. Dan klauter ik de kade op en spring op de fiets voor een tocht van 20 kilometer door het centrum. Daarna verruil ik de tweewieler voor mijn hardloopschoenen. 5  kilometer later hoop ik te finishen. En dat zo snel mogelijk.” Majoor Christel Heeregrave is dolenthousiast, maar ook gespannen.

Een triatlon begint met een stuk zwemmen in open water.

‘Na het zwemmen verruil ik de tweewieler voor m'n hardloopschoenen’

Technisch ingewikkeld

“Het Rotterdamse parcours is technisch ingewikkeld met veel bruggen en bochten. Mijn specialiteit is daarentegen lange, vlakke stukken. Dit wordt een uitdaging.”

Christel doet op zondag mee in haar categorie ‘age groupers’ (40-45 jaar). Te vergelijken met de amateurklasse. Een dag eerder zijn de professionals aan de beurt. “Ik ga voor afstand ‘sprint’. Je kunt ook kiezen voor Olympic Distance, dat is dubbel zo ver. Je kwalificeert je door bepaalde wedstrijden eerder in het seizoen te winnen. Defensie sponsort mijn deelname.”

Meer militairen aan de start

Ook de 50-jarige majoor Jan Bos doet mee aan het wereldkampioenschap. Wat drijft hem?

Waarom dit WK?
"Het is een enorm mooi en groot evenement in eigen land. Ik wil me met de afstand ‘sprint’ graag meten aan ‘masters’ uit de andere landen. En kijken of ik bij de eerste tien kan eindigen. Daarnaast is het ook gaaf om de wereldtop op zaterdag te aanschouwen."

Veel getraind?
"Voor deze wedstrijd gemiddeld 12 uur per week. Zo’n 4 keer zwemmen, 4 keer fietsen en 3 keer hardlopen."

Wat is er zo leuk aan?
"Het verveelt nooit. Met 3 sporten ben je lekker allround bezig."

Hoelang doe je dit al?
"Mijn eerste wedstrijd was in 1984 en inmiddels ben ik de 250 wel gepasseerd. Over allerlei afstanden. Ik heb in mijn ‘jongere’ jaren ook lang deel uitgemaakt van de militaire triatlonploeg.  Eind augustus ben ik Nederlands kampioen geworden in mijn ‘age-group’.

Zwaar?

Of het zwaar is? Christel is bescheiden. “Tsja, wat is zwaar? Een collega van me traint voor een marathon. Dat vind ik pas zwaar, omdat je constant hetzelfde traint. Natuurlijk heb ik voor iedere wedstrijd zenuwen. Wat ik vooral lastig vind is de overgang van fietsen naar hardlopen. Dat kan veel pijn doen. Iets met korte en lange spieren die je snel na elkaar gebruikt.”

De trainingen zijn haar grootste uitdaging. “Ik sport nu zo´n 6 keer per week. Soms 2 uur per keer. Je moet toch 3 sporten onderhouden, alleen is dat met een gezin en fulltimebaan soms lastig.”

Hardlopen is het laatste onderdeel van de triatlon.


Zestigers en zeventigers

Aan de Rotterdamse editie doen dit jaar circa 4000 sporters mee, vanuit de hele wereld. “Nog zoiets bijzonders. Er zijn dus Canadezen en Amerikanen die hier voor een paar uur bewegen naar toe komen. Dat is toch fantastisch.”

De majoor is net 42 jaar geworden en dacht dat ze daarmee één van de oudste zou zijn. Maar er blijken ook zestigers en zeventigers mee te doen. “Kortom, je bent hier niet snel te oud voor. Ik kan voorlopig dus nog wel even doorgaan.”

Meer militairen aan de start

Ook de 44-jarige sergeant-majoor van de mariniers Wim Korving doet mee aan het wereldkampioenschap. Wat drijft hem?

Waarom dit WK?
"Het is fantastisch om aan zo’n groot evenement mee te doen en het is mooi om jezelf te meten met atleten uit de hele wereld. Bovendien vindt het WK plaats in Rotterdam; een stad met een grote verbondenheid met het Korps Mariniers."

Veel getraind?
"Tussen de 10 en 14 uur per week. Dat zijn 4 zwemtrainingen, 4 looptrainingen en 3 fietstrainingen."

Wat is er zo leuk aan?
"Het is een multidisciplinaire sport. Je moet 3 onderdelen goed beheersen. Ook kun je kiezen uit verschillende afstanden. Van sprint tot een hele triatlon."

Hoelang doe je dit al?
"Ruim 20 jaar, in verschillende afstanden. Ik heb ook in de militaire ploeg gezeten en heb aan meerdere militaire wereldkampioenschappen meegedaan. Ik ben meerdere keren wereldkampioen en Europees kampioen geworden en eind augustus werd ik Nederlands kampioen in mijn leeftijdsklasse."

Het parcours

Benieuwd waar de triatleten in het Rotterdamse centrum zwemmen, fietsen en hardlopen? Op de website van de organisatie staat een fraaie animatie van het parcours.