Tekst LTZ2OC Joost Margés
Foto Foto’s en video: sergeant-majoor Gerben van Es en Dolph van Stapele

Meters maken in de chaos

Tijdens de verkenning van de gebutste cruisehaven van Philipsburg, Sint-Maarten, stuiten 3 militairen van Zr. Ms. Zeeland op een lamgeslagen ondernemer. Fred bekijkt de restanten van zijn foodtruck. Nu ligt de grote aanhanger 20 meter verderop op zijn buik, omringd door een uiteen getrokken opbouw en stukgeslagen ijskasten. Naast 1 persoon die het leven liet, verloren velen op Sint-Maarten in één dag huis en haard en middelen van bestaan. “We zijn door de passage van Irma in 1 dag 10 jaar teruggeworpen in de tijd”, aldus Fred.

Als aanstaande orkaan José roet in het eten gooit, begint alles weer van voren af aan.

Detachementscommandant LTKOLMARNS Timon van Dishoeck.

‘It’s not a soldier’s job, but only a soldier can do it’, is dezer dagen van toepassing op de Nederlandse militairen die doen wat ze kunnen om de eerste nood te lenigen op het Bovenwindse eiland. 32 Raidingsquadron doet bijvoorbeeld wat het kan. Het detachement bestaat uit mariniers, genisten van de Geniecompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade, marechaussees en medisch personeel. Ze staan onder leiding van luitenant-kolonel der mariniers Timon van Dishoeck. 

Eigen gelederen

Zijn mensen waren al voordat Irma huishield op het Caribische eiland aanwezig. Zij hielden zich schuil in een school die de orkaan doorstond. Ondanks een ingestort gedeelte onder het dak. Hoe de eenheid de passage ervoer? “De school trilde op zijn grondvesten.”

Grote schade aan de containerterminal

Op de school waar de eenheid is gevestigd, lopen ook Job en Miranda. Hij is de 12-jarige zoon van een majoor. Zij de vrouw van een sergeant. Ook zij zijn neergestreken op de compound. De simpele reden: hun huizen zijn door Irma onbewoonbaar. Want de extreme storm ging ook tekeer binnen de eigen gelederen. “We hebben letterlijk moeten rennen voor ons leven”, bekent Miranda. Zij en Job willen allebei nog maar 1 ding: zo snel mogelijk met de familie naar Nederland.

“We hebben moeten rennen voor ons leven”, aldus Miranda.

Meters maken

Intussen zwelt het geluid van een naderende helikopter weer aan. De NH90 maritieme gevechtshelikopter van Zr. Ms. Zeeland levert in het stadion naast de school een volgende bult hulpgoederen af. De heli hoeft daarbij maar 1 lichtmast te ontwijken; de andere 3 zijn afgeknapt als rietjes. Vanaf donderdagavond hoeft de heli dit soort transporten overigens niet meer uit te voeren. Toen meerde de Zeeland af aan één van de cruiseschip-pieren. Dat vergemakkelijkte het uitladen van de goederen per direct.

Goederen voor de militairen aan land worden ingeladen in de boordhelikopter.

Chaos, dat was wat 13 opvarenden van de Zeeland aantroffen op de luchthaven.

Zr. Ms. Pelikaan meerde zelfs al kort daarvoor af, om de hoek in de haven. Het transportschip was afkomstig van Curaçao, geladen met broodnodige tenten, dekzeilen, voedsel en drinkwater voor de berooide bevolking. Met de eveneens aangevoerde waterwagens, vrachtwagens, ambulance, bulldozer en heftruck kunnen de militairen vanaf nu meters maken in de chaos.

Mariniers in Philipsburg. Een lokale bewoner wil er het fijne van weten. Wat kunnen de militairen voor het eiland betekenen?

Roet in het eten

Chaos, dat was wat de 13 opvarenden van de Zeeland op de donderdag ook aantroffen op de luchthaven van Philipsburg. Met het oog op hulp door de lucht, is het 1 van de prioriteiten om de luchthaven weer in een bruikbare staat te krijgen.

Dan kunnen ook de mariniers van de Marine Spearhead Task Unit (MSTU) op korte termijn landen, met 3 pelotons, medische capaciteit en staf. Deze eenheid vloog donderdag om te beginnen vanuit Nederland naar Curaçao en is daar gereed om door te reizen. Ten minste, als de aanstaande orkaan José niet op korte termijn roet in het eten gooit. Want dan begint alles weer van voren af aan.