Tekst kapitein Wouter Helders
Foto sergeant Jan Dijkstra
Kapitein-ter-zee Toine Vergroesen over een nieuwe militaire master
Naast de 3 erkende wetenschappelijke bacheloropleidingen en een masteropleiding, heeft de Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW) sinds september een nieuwe Engelstalige, technologische opleiding in de aanbieding. 9 studenten, zowel militairen als burgers, zijn inmiddels gestart met de master Military Technology, Processes & Systems (MTPS).
De komende 2 jaar leren de studenten over complexe technisch-operationele problemen rond militaire missies. En ze leren systemen die daarbij gebruikt worden identificeren, analyseren en oplossen.
Maar wat houdt de technische master precies in? Waarom zou je de moeite doen, voor wie is het en waarom is Defensie zo blij met het programma? Kapitein-ter-zee (technische dienst) Toine Vergroesen, stond aan de wieg van de opleiding stond en legt uit.
Military Technology, Processes & Systems is een flinke mond vol. Wat houdt het precies in?
MTPS is een academische (WO), technologische master. Het is een 1-jarig Engelstalig programma (60 studiepunten). Wij bieden het aan in deeltijd, met een wekelijks college op vrijdag en veel zelfstudie. Door deze constructie zijn de studenten 2 kalenderjaren bezig. Colleges en schriftelijke tentamens vinden plaats op het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder.
Inhoudelijk komen diverse thema’s voorbij. Zoals cyber bewustzijn, onbemande/autonome systemen, life cycle management, system engineering, (complexe) systeemintegraties en optimalisaties van inzet van (wapen)systemen. Dit alles voor een groot deel via modelleringen en simulaties.
Alle studenten volgen een verplicht kernprogramma van 5 cursussen. Dit verschaft de studenten veel basisinformatie over relevante thema’s. Die kennis diepen ze uit in de gekozen track (richting, red.) van 3 cursussen. Tot slot doen ze onderzoek en schrijven ze een proefschrift/scriptie over een track-gerelateerd onderwerp dat ze (liefst) zelf aandragen vanuit hun eigen praktijk.
Wat kun je met de opleiding?
“Die is vooral nuttig in functies waarbij een academische achtergrond nodig is bij het oplossen van technisch-operationele complexe vraagstukken.
Concreet moet je denken aan functies als wapensysteemmanager. Die vind je eigenlijk bij alle operationele commando’s en de Defensie Materieel Organisatie. Of bijvoorbeeld een software engineer die zich bezighoudt met simulaties en modelering.
Om er nog maar een paar te noemen: technology specialist, process specialist, system designer, system manager, systems integrator, manager integration, manager innovation, data analist. Keuzes te over zoals je ziet.
Met deze opleiding kun je ook buiten Defensie op tal van plekken terecht. Mooie bijvangst is dat externen (civiele cursisten) een behoorlijk interessante inkijk krijgen in thema’s die relevant zijn voor Defensie. Ze kunnen samen met defensie-studenten naar oplossingen zoeken.
Externen nemen deze kennis en dit netwerk vervolgens mee naar hun bedrijf of onderzoeksinstituut, en kunnen op deze manier weer beter maatwerk leveren voor toekomstige kwesties. Een prachtig voorbeeld van de ‘adaptieve krijgsmacht’ dus.”
Voor wie is het?
“Het is zeker voor mensen die al uit de IT-hoek komen een mooie verdieping en verbreding van hun kennis. Maar in principe is de opleiding toegankelijk voor alle officieren en burgers met minimaal 2 'functies' werkervaring en een bachelor in Militaire Systemen & Technologie of een vergelijkbare opleiding.
Ook voor burgers geldt de eis om een wetenschappelijke technische bachelor op zak te hebben. Externen kunnen vanaf 2019 instromen, maar hun aandeel mag de 25% niet te boven gaan. Want hoewel we maximale interactie met de buitenwereld zoeken, moet het wel een defensieopleiding blijven.
Daarnaast geldt: hoe meer diversiteit hoe beter. Het liefst willen we alle defensieonderdelen, burgers, gender, en leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zien.”
Waarom is juist dit programma van belang voor Defensie?
“Aan de ene kant heeft Defensie grote behoefte aan mensen met deze kennis. Zowel bij de diverse nieuwbouwprogramma’s als bij verbeterprogramma’s aan bestaande wapensystemen. Evenals bij optimalisaties van die systemen (slimmere inzet en slimmer gebruik van beperkte middelen zoals kustwachtvliegtuigen, fregatten of voertuigen in missiegebieden).
Aan de andere kant biedt dit programma een stuk 'professional development' voor mensen die wij al in dienst hebben. Dat kan goed zijn voor hun carrière en het biedt ook nieuwe uitdagingen van hen voor wie het studeren weer even geleden is. Hiermee laat Defensie zien dat het investeert in zijn mensen, ook als ze al jaren in dienst zijn en dat is gewoon goed werkgeverschap.”
Wat is jouw rol?
Op dit moment ben ik opleidingscoördinator van MTPS en lid van het opleidingsbestuur van deze master. Ik zorg ervoor dat studiegids, examenreglement, websites en bijvoorbeeld elektronische leeromgevingen allemaal up-to-date zijn. Tot slot knoop ik alle losse eindjes aan elkaar.
Tussen januari 2016 en september 2017 ben ik vrij gemaakt om deze master te ‘bouwen’. Belangrijkste klus was de accreditatie door de Nederlands Vlaamse Accreditatie-Organisatie. Die verzorgt alle accreditaties in het hoger onderwijs voor Nederland en Vlaanderen.
Een panel van hoofdzakelijk professoren, die allemaal vanuit hun expertise en ervaring handelen, heeft de nieuwe opleiding beoordeeld op 11 aspecten. Op alle onderdelen scoorden we voldoende. We mogen de studenten dus na een succesvolle afloop van hun studie een master-of-science titel meegeven.