Tekst Leo de Rooij
Foto sgt-1 Eva Klijn

Coalitie boekt successen

De strijd tegen ISIS gaat onverminderd door. Ook Nederlandse F-16’s waren afgelopen week weer actief boven Irak en Oost-Syrië. Bij 10 missies werden de wapens ingezet tegen militaire middelen en strategische doelen, zoals een wapenfabriek en een wapenopslagplaats. 

‘Spooky’ foto van de cockpit van een F-16.

“Het is lang geleden dat vrijheid er wereldwijd zo slecht aan toe was”, stelde Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vorige week nog in een speech voor studenten. “We zullen alles moeten geven om het tij te keren. Ook onze Europese waarden als vrije meningsuiting en de vrijheid om niet in angst te leven lopen gevaar. Soms is het nodig om in te grijpen, zoals de strijd tegen de barbaarse praktijken van ISIS.”  

Het vliegveld in het Midden-Oosten waar de Nederlandse F-16’s zijn gestationeerd.

Door de intensieve wapeninzet van de coalitie tegen de olieproductie en -handel zag ISIS haar inkomsten met naar schatting 30% verminderen. Er zijn ook meerdere keren wapens ingezet tegen geldopslagplaatsen. Daarbij zijn honderden miljoenen dollars vernietigd. Door uitwisseling van informatie binnen de coalitie komen kopstukken van ISIS beter in beeld. Een speciaal eliteteam van Amerikaanse Delta Force commando’s, gesteund door onbemande vliegtuigjes, maakt vervolgens jacht op deze ISIS-leiders. De eerste arrestatie door het team van terroristenjagers is inmiddels een feit. 

Controle van een F-16 voor een missie tegen ISIS.

Door de aanhoudende inzet van de coalitie zijn inmiddels grote stukken grondgebied heroverd op ISIS. Meer dan 500.000 Irakezen die binnen hun land waren gevlucht, kunnen hierdoor weer terug naar huis. In Irak geven onder andere Nederlandse militaire instructeurs cursussen aan infanteristen en specialisten zodat die beter getraind terug kunnen keren naar het front. 

De luchtaanvallen van de coalitie tegen ISIS hebben effect.