02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 05

Nieuwsberichten

Nieuwe commandanten USAR.NL

De Urban Search and Rescue-organisatie (USAR.NL) heeft er 2 nieuwe commandanten bij. Sinds januari dit jaar is het commando van het specialistisch bijstandsteam namelijk in tweeën verdeeld. Arjen Littooij wordt landelijk commandant terwijl Carlo Post de internationale taken voor zijn rekening neemt. Doel voor komend jaar is de wereldwijde inzetbaarheid verhogen en meer bekendheid werven in eigen land.

135 mensen maken deel uit van de USAR.NL. Dit zijn bijvoorbeeld verpleegkundigen, artsen, speurhondengeleiders, bouwkundigen en brandweerlieden. Ze zijn getraind om in binnen- en buitenland in de meest complexe situaties mensenlevens te redden. Bijvoorbeeld in een door een aardbeving of orkaan getroffen gebied. Defensie biedt USAR.NL logistieke ondersteuning en mankracht.

Beeld: USAR Arjen Littooij (links) en Carlo Post. Foto: Michelle van der Jagt

Flinke drugsvangst in De West

600 kilo cocaïne en 400 kilo marihuana. Voor Zr. Ms. De Zeven Provinciën was het in het Caribisch Gebied afgelopen week 2 keer raak. Het waren de eerste onderscheppingen van 2016. Als stationsschip is het Luchtverdedigings- en Commandofregat 5 maanden in de regio voor kustwachttaken en anti-drugsoperaties.

Even ten noorden van de Venezolaanse kust ontdekte het patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied 2 vissersbootjes met drugs aan boord. Net voor zonsopkomst verraste De Zeven Provinciën de bootjes door de Belgische boordhelikopter de lucht in te sturen. Daarop gooiden de opvarenden 600 kilo cocaïne overboord. De bemanning van het marineschip viste het merendeel uit het water. De verdachten droegen zij over aan de Venezolaanse kustwacht.

5 dagen eerder, op 8 maart, was het ook het Dash 8 kustwachtvliegtuig dat het fregat op een verdachte vissersboot wees. Hier gooiden 3 opvarenden bij het zien van een marineschip 400 kilo marihuana overboord en sloegen op de vlucht. Het bootje werd ingehaald, de drugs opgevist en de verdachten aangehouden. De Zeven Provinciën blijft nog tot juni in De West. Vorig jaar werden in totaal 8.600 kilo drugs onderschept.

De drugsvangsten van afgelopen week. Rechts 400 kilo marihuana en links 600 kilo cocaïne.

Ereteken voor Duitse generaal

Generaal Hans-Lothar Domröse werd 4 maart onderscheiden met het Ereteken voor Verdienste in goud. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp reikte de medaille uit. Tevens bedankte hij de scheidend commandant Allied Joint Force Command in Brunssum voor al zijn inspanningen.

Na 43 jaar actieve dienst beëindigt de Duitse generaal zijn loopbaan. Als commandant in Brunssum was hij onder meer verantwoordelijk voor de ISAF-missie in Afghanistan en de NAVO-activiteiten in Oost-Europa. Vanuit de Allied Joint Force Commands in Brunssum en Napels worden verschillende NAVO-missies aangestuurd. De Italiaanse generaal Salvatore Farina neemt het commando van Domröse over.

Onderonsje tussen twee ranggenoten: generaal Middendorp speldt het Ereteken op de borst van zijn Duitse collega.