Foto sm Maartje Roos en sgt-1 Eva Klijn. Video: sgt Henry Westendorp

Een KDC-10 transportvliegtuig is in het afgelopen weekeinde met hulpgoederen naar Griekenland vertrokken. Het toestel van het 334 Squadron bracht ongeveer 25 ton vracht van Eindhoven naar Athene. Het ging onder meer om dekens, slaapzakken en veldbedden voor de in Griekenland gestrande vluchtelingen.

De nood vanwege de migratiecrisis is hoog in Griekenland. Er zitten tienduizenden vluchtelingen vast in kampen in het grensgebied die van de eerste levensbehoeften moeten worden voorzien. De Griekse regering vroeg ons land om hulp. De KDC-10 onderbrak voor deze hulpvlucht de deelname aan de grote NAVO-oefening Cold Response in Noorwegen. 

Border Security Team

Intussen krijgen de Griekse autoriteiten op het Griekse eiland Chios nog steeds hulp van een Nederlands Border Security Team bij de grensbewaking. De afgelopen maand assisteerde het BST meerdere malen bij de aanhouding van verdachten van mensensmokkel. In twee gevallen was een achtervolging op zee nodig om de mannen, die op de terugweg waren naar Turkije, te kunnen aanhouden. Bij grenspatrouilles op de Egeïsche Zee werden in totaal 7 verdachten van mensensmokkel gearresteerd. Het gaat om Syrische, Afghaanse en Turkse mannen variërend in de leeftijd van 18 en 31 jaar. De Griekse kustwacht doet, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Athene, verder onderzoek.

De grenspatrouilles worden uitgevoerd door personeel van de Griekse kustwacht en de Koninklijke Marechaussee. Met snelle motorboten, bestuurd door Nederlandse mariniers, bewaken zij het gedeelte van de zee tussen Turkije en Chios.

Laatste nieuws: Fregat naar Griekse wateren

Het kabinet heeft besloten het fregat Zr. Ms. Van Amstel in te zetten in de Egeïsche Zee. Het marineschip, dat al op zee is, versterkt het NAVO smaldeel Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2), en wordt ingezet bij het in kaart brengen van de netwerken van mensensmokkel.

De door de NAVO-schepen verzamelde informatie wordt ter beschikking gesteld van de Griekse en Turkse autoriteiten en de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex. Het NAVO-eskader patrouilleert nu al in de zee rond het eiland Lesbos. Dit gebied wordt uitgebreid met het zeegebied rond Chios, Samos en Kos. SNMG2 bestaat verder uit oorlogsschepen uit Canada, Duitsland, Griekenland en Turkije. Ook Frankrijk en Groot-Brittannië hebben schepen toegezegd.

De Van Amstel is een zogenoemd multipurposefregat (M-fregat), ontworpen voor de onderzeebootbestrijding en de strijd tegen andere schepen. Het fregat werd in 1993 in dienst gesteld en heeft er inmiddels al heel wat operaties op zitten. Zo werd het ingezet bij operatie Enduring Freedom en bij de hulpverlening na orkaan Katrina in de Verenigde Staten. Tijdens een uitzending in 2015 droeg Zr. Ms. Van Amstel bij aan de drugsbestrijding in de West.