Tekst Evert Brouwer
Foto sgt-1 Joyce Rutjes
Zo’n 5.500 belangstellenden namen de gelegenheid het eerste Festival Culinair Militair bij het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg te bezoeken. En om te proeven, zoals stamppot of rats, kuch en bonen, dat was immers het soldatendiner tot de jaren ’50. Een terugblik in woord en beeld.
Het ruikt weer even zoals in diensttijd. Het legergroen, de mobiele veldkeuken waar stamppot andijvie op het menu staat, in de jaren ’70 beter bekend als zandijvie. Leden van de keukengroep re-enactmentvereniging Dienstplicht Koude Oorlog zorgen voor de herbeleving van nog niet eens zo lang vervlogen tijden.
“Een wandeling langs vele herinneringen”, zegt luitenant-kolonel buiten dienst Hans van Hall, als luitenant-kolonel Cor van Dijk het benzine kooktoestel aan de praat probeert te krijgen. En Van Hall kan het weten. Als oud-hoofd opleidingen van de koksschool Leiden (1973-'75) heeft hij heel wat koks de revue zien passeren. “Om met het benzine kooktoestel te oefenen, moesten we uitwijken naar de duinen in Katwijk, zodat je ze goed in het zand kon ingraven”, vertelt hij, met een glimlach om de lippen.
Televisiekok Rudolph van Veen, de publiekstrekker van het weekeinde, heeft daarmee nooit hoeven te koken. "Ik had voor mijn diensttijd al ervaring in Zwitserland en bij sterrenkok Cas Spijkers. Ik mocht dus al snel koken voor de gouverneur van de Koninklijke Militaire Academie.” Van Veen maakte nu een heerlijke Tiki Massala, waarvan enkele gelukkigen mochten proeven.
Het initiatief van de militaire kookmanifestatie kwam onder meer van majoor Bob Kos, medewerker bij het NMM. Hij en Defensiekok, al 39 jaar, Piet Thielen mochten de avond voor het evenement ‘optreden’ in Met het Oog op Morgen. “Iedereen heeft wel iets met eten”, aldus Kos. Ooit kookte de majoor voor het gezelschap van president Clinton in Rotterdam. Nu mocht hij bonen met stroop serveren.